Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu .
 Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu . Pozdrawiam

. A grupa, którą się zajmuję  - muchy Błotniszki (Heleomyzidae) w znacznej mierze jest zimnolubna i wokół oraz -podbiegunowa lub górska. Znam lteraturę angielską, niemiecką, francuską i rosyjską i używane pojęcia to niwalny, subniwalny. Za to o kriofilach już słyszałem !. Jeśli chodzi o pojęcie chion... to  może dlatego rzadko używane, bo jak w jednym ze słowników PWN  sprawdzałem to pojęcia nie znalazłem, a może dlatego że pojęcie to nie jest anglosaskie ?.
. A grupa, którą się zajmuję  - muchy Błotniszki (Heleomyzidae) w znacznej mierze jest zimnolubna i wokół oraz -podbiegunowa lub górska. Znam lteraturę angielską, niemiecką, francuską i rosyjską i używane pojęcia to niwalny, subniwalny. Za to o kriofilach już słyszałem !. Jeśli chodzi o pojęcie chion... to  może dlatego rzadko używane, bo jak w jednym ze słowników PWN  sprawdzałem to pojęcia nie znalazłem, a może dlatego że pojęcie to nie jest anglosaskie ?.   . Powołując się również na Faunę Polski - Charakterystyka i wykaz gatunków (tom I-III) też nie używa się takiego pojęcia
 . Powołując się również na Faunę Polski - Charakterystyka i wykaz gatunków (tom I-III) też nie używa się takiego pojęcia   .
 .Na Kresach w tzw. Polsce ,,b'' przez małe b jako że tempertura w nocy spada nawet do minus 6 stopni pozostaje degustacja napojów wyskokowych, w zaciszu domowym bądź w knajpach, do wiosny jeszcze parę tygodni. Poza tym w lasach pomimo podejmowania dziarskich wypraw na żerowiska i szczerych chęci nie zakrapianych napojami wyskokowymi efekty poszukiwań wiosny są mizerne - jest sporo śniegu.Witas pisze: Szanowny Panie Kolego!!!!!!!!!
Nie wiem jak tam na kresach, ale Krakusy mają piękną, słoneczną WIOSNE
Chyba jestem za daleko od centrum wiosnyWitas pisze:ale Krakusy mają piękną, słoneczną WIOSNE

U mnie tak dobrze nie będzie...Antek Kwiczala pisze:pozostały nędzne resztki, i do jutra się nie uchowają.
I to się zgadza,mimo tego też ruszyłem w teren :oprócz "kowali", jednego chrząszczykaPrzemek Zięba pisze:jest sporo śniegu

Aphodius sp.?
 Aphodius sp.? 
  ), śniegu praktycznie nie ma.
 ), śniegu praktycznie nie ma.