Proszę o pomoc w identyfikacji robaczka znawców:)

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Raul50

Proszę o pomoc w identyfikacji robaczka znawców:)

Post autor: Raul50 »

Witam.
Od dluzszego czasu znajduję w domu takie podłużne robalki - już w necie znalazlem, że są to larwy tego czarnego żuczka. Faktycznie bywalo, że mi taki się rzucił w oczy na podłodze, ale nie łączyłem tego żuczka z tą glistą;/
znalazlem tylko angielska nazwe dla niego - Black Carpet Beetle. Pytanie brzmi -JAK ONE SIĘ NAZYWAJĄ PO POLSKU I CZYM SIĘ JE TĘPI??? Bo nawet nie wiem o co pytać, bo nie znam nazwy polskiej tegho czegoś. I jakie macie doświadczenia czy wiedzę o tym robaczku????

Oto jego zdjecie znalezione na necie:
http://www.insectslimited.com/Black%20C ... 0larva.jpg

dziekuje za pomoc wszystkie uwagi pilnie przeczytam bo zamierzam sie z nim rozprawic szybko i mam nadzieje skutecznie?? da sie? bez wyprowadzania z domu;p?
dziekuje i pozdrawaim
Awatar użytkownika
G.Antoni
UTM: ED10

Post autor: G.Antoni »

Kup płytkę Brosa.
Raul50

i to z larwami tez sie rozprawi? czy tylko z juz uksztaltowanymi zuczkami? to sie jedno na mieszkanie, czy pokoj wstawia? i czy szkodliwe dla czlowieka jest:)?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

To skórnik. Na Forum jest dużo o tym, poczytaj.
Uzyj Szukaj, wpisz skórnik, Dermestidae

viewtopic.php?t=7872
viewtopic.php?t=7914
viewtopic.php?t=8400
viewtopic.php?t=8305
viewtopic.php?t=5625
Raul50

hm faktycznie troche jest, dzieki:) moje zuczki są czarne a nie brązowe, ale rozumiem ze sa 2 rodzaje?? nie moge nigdzie znalezc jak zwalczac je;/
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Rodzajów jest zdecydowanie więcej niż dwa, o gatunkach już nie mówiąc ;) - natomiast chrząszcz z zalinkowanej przez Ciebie foty to szubak, Attagenus sp. A co do zwalczania - hm, drobne skórnikowate są groźne głównie dla przyrodniczych zbiorów. Domyślam się, że takowych nie posiadasz, więc na Twoim miejscu darowałabym sobie chemię, bo działanie żadnej chyba nie jest obojętne dla zdrowia (lepiej już zatrudnić broń biologiczną, czyli jakieś pajączki - Steatody na przykład dobrze radzą sobie z szubakami :cool: ).
Raul50

heh to co mam nawpuszczać takich pająków do domu;P?
Awatar użytkownika
Aneta

Jak znam życie pewnie i tak już je masz, tylko o tym nie wiesz ;)
Raul50

czyli ze co:) zadna chemia nie wchodzi w rachubę??? tylko spiderman:)?
Awatar użytkownika
Aneta

Wiesz, chemii zawsze możesz użyć, wolny wybór - po prostu dla mnie pojawiające się raz na jakiś czas szubaki to zdecydowanie za błahy powód, żeby wyciagać aż tak solidną artylerię.
Raul50

a to nie jest tak ze one sie beda mnożyć w tysiące gdzies mi po kątach;p? bo tak znalazlem na forum innym ,że tak jest z nimi;/
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Raul50 pisze:a to nie jest tak ze one sie beda mnożyć w tysiące gdzies mi po kątach;p? bo tak znalazlem na forum innym ,że tak jest z nimi;/
Jeśli leżą ci po kątach podsuszone truchła szczurze lub będziesz dokarmiał larwy zamiatając okruchy pod dywan, to pewnie będą się mnożyć. Nie jest niczym niezwykłym obecność niewielkiej liczby szubaków w mieszkaniu, szczególnie z drewnianymi podłogami i dużą ilością trudnych do odkurzenia szczelin i zakamarków. Jeśli natomiast obserwujesz nagły wzrost liczby tych zwierzaków, to warto zrobić gruntowne porządki, bo może właśnie gdzieś zalega zapomniana pajda chleba z bekonem...

Paweł
Raul50

Wlasnie mam na całym piętrze starą wykładzinę (ma już ze dwadzieścia lat:) ) i równie stare drewniane listwy. To chyba raj dla takich zwierzątek heh.

Ciekawi mnie też, co oznacza to, że znajduję martwe larwy? Czy nie starczyło im pożywienia, czy może to są jakieś porzucone pancerzyki? A może ZUS je załatwił;)? To ostatnie to oczywiście żart. Dużo tego nie ma, gdzieniegdzie jakis pojedynczy sie znajdzie. Kiedyś jedynie większą liczbę martwych znalazlem w rogu za łóżkiem dawno nie odsuwanym.
lilly_lilly

Re: Proszę o pomoc w identyfikacji robaczka znawców:)

Post autor: lilly_lilly »

Witam szanownych Entomologow!
Zdesperowana trafilam na to forum, nie wiedzac co mnie meczy i podejrzewajac najgorsze (pluskwy lub pchly, brrr). Moj problem wyglada bardzo, bardzo podobnie do tego na tym zdjeciu; zasadniczo spanikowalam bo przy przedwczorajszych porzadkach znalazlam takie cos w czystej poscieli. (stad podejrzenia o wyzej wymienione, ale ze a) nie ma pogryznien/sladow krwi albo odchodow na poscieli i b) to mi nie wygladalo na to, zalozylam, ze az tak zle nie jest...) W sumie do tej pory dopatrzylam sie 3 osobnikow, wlasnie w poscieli i na scianie, oraz pancerzykow chyba? miedzy papierami, ktorych mam niestety duzo. Do tego jest to stare budownictwo, co prawda po remoncie, ale podlogi leza z 20 lat, a i te nieszczesne wykladziny nie sa najnowsze, no i ciezko strasznie dotrzec do wszystkich zakamarkow przy sprzataniu...
Czy moglby mi ktos potwierdzic/zaprzeczyc co wywnioskowalam z roznych tematow na forum:
1) nie sa szkodliwe dla czlowieka/nie gryza itp.
2) moznaby je probowac wytepic jakims srodkiem chemicznym ogolnodostepnym, ale jesli ich nie jest za duzo to nie trzeba
3) jesli np. znalazlam gdzies larwe, wystarczy ze ja usune czy lepiej wyrzucic np. gazete czy papiery na ktorych sie znalazlo?
4) czy mozna to np. przeniesc do innego mieszkania w ubraniach albo w poscieli? Czy to sie w ogole moze legnac/wylegiwac na takich rzeczach czy jak trafi to przypadkiem?

Przepraszam za dociekliwosc, i, z calym szacunkiem dla Waszego zawodu, ja sie po prostu wszelkich owadow panicznie boje i potrzebuje kogos kompetentnego, zeby mi wytlumaczyl co i jak, zebym mogla znow spac po nocach. :) Z gory dziekuje!!!

PS Znalazlam jeszcze ten temat: viewtopic.php?f=70&t=9712 czy to to samo? bo ciezko mi stwierdzic, ktore to, larw tez nie widzialam, co najwyzej takie sprasowane resztki pancerzykow...
Awatar użytkownika
Aneta

lilly_lilly pisze:Czy moglby mi ktos potwierdzic/zaprzeczyc co wywnioskowalam z roznych tematow na forum:
1) nie sa szkodliwe dla czlowieka/nie gryza itp.
Zgadza się.
2) moznaby je probowac wytepic jakims srodkiem chemicznym ogolnodostepnym, ale jesli ich nie jest za duzo to nie trzeba
Zgadza się.
3) jesli np. znalazlam gdzies larwe, wystarczy ze ja usune czy lepiej wyrzucic np. gazete czy papiery na ktorych sie znalazlo?
Wystaczy wyrzucić delikwenta (ja eksmituję szubaki przez okno ;) ), one nie zarażają niczym otoczenia.
4) czy mozna to np. przeniesc do innego mieszkania w ubraniach albo w poscieli? Czy to sie w ogole moze legnac/wylegiwac na takich rzeczach czy jak trafi to przypadkiem?
Przenieść się da, jeśli jakiś osobnik przypadkiem zaplącze się w podobne rzeczy - ale szubaki rozmnażają się w szparach podłogowych itp. miejscach, a nie w pościeli czy innych tekstyliach, to przecież nie wszy ;)
lilly_lilly

Post autor: lilly_lilly »

Dziekuje bardzo, teraz moge spac spokojnie! :)
ODPOWIEDZ