Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Może komuś przyda się ten materiał, do rozróżniania podobnych gatunków ćwieczaków z rodziny Tenebrionidae.
Uloma culinaris ( Linnaeus, 1758 ):
-osobniki najczęściej 10-12mm (u mnie od 9.6 do 11.9mm, średnia arytmetyczna z moich pomiarów to 10.9mm )
-osobniki najczęściej ciemniejsze niż Uloma rufa ( w kierunku kororu ciemnobrązowego ), i najczęściej przednia część ciała - głowa i przedplecze ciemniejsze niż reszta ciała. Jednak w gablotach okazy często ciemnieją i ta cecha nie musi być specjalnie pomocna.
- u samców wyraźne, rzucające się w oczy wgłębienie w przedniej części przedplecza a za nim dwa a przed nim nieco szerzej rozstawione też dwa wzgórki ( u samców Uloma rufa brak tego wgłębienia i wzgórków lub tylko mimimalne wgłębienie, nie rzucające się w oczy )
-najpewniejsza cecha przy samcach Uloma culinaris to widoczny od spodu filcowato gęsto "dywanowato" owłosiony u samców płaski sercowaty podbródek
-tylny brzeg przedplecza z wyraźnym, nie budzącym wątpliwości wałeczkowatym obrzeżeniem ( listewką krawędziową )
-żeberka na pokrywach nieco płytsze niż u Uloma rufa a międzyrzędy nieco mniej wysklepione. Dość trudna cecha, ale przy dwóch okazach gatunków obok siebie można to rozpoznać.
Uloma rufa ( Piller et Mittelpacher, 1783 )
-osobniki najczęściej 8-10mm, u mnie od 8,0 do 9.9mm, średnia z moich pomiarów to 9,0mm.
-osobniki najczęściej jaśniejsze niż Uloma culinaris ( w kierunku koloru czerwonawobrązowego ) i brak tendencji aby przód ciała był ciemniejszy niż pokrywy jak to ma miejsce u U. culinaris ale po uśmierceniu już się to zdarza.
-rowki na pokrywach są płytsze, międzyrzędy nieco mniej wysklepione. Jednak punktowanie pokryw u wyrośniętych osobników Uloma rufa jest w zasadzie identyczne jak u U. culinaris i ta cecha nie jest zbyt przydatna
- samce bez wgłębienia w przedniej części przedplecza lub tylko z minimalnym wgłębieniem, nie rzucającym się w oczy i bez widocznych czterech wzgórków ( guznków ) jak to ma miejsce u samców U.culinaris
-w większości osobników tylny brzeg przedplecza jest gładko zakończony, bez wałeczkowatego obrzeżenia, które jest wyraźne u U.culinaris. Jednak część osobników ma widoczny delikatny ślad takiego obrzeżenia a bardzo często tylna krawędź przedplecza jest brązowoczarna, co wygląda podobnie jak wałeczkowate obrzeżenie. Cecha dość dobra, teoretycznie główna dla rozróżnienia tych dwóch gatunków ale bywa myląca
-najlepszą cechą jest widoczny od spodu podbródek, który jest nieowłosiony, ma kształt trójkątny ( trapezowaty ), z dość ostrymi, podgiętymi do dołu końcami i to jest cecha wg mnie najlepsza, nie budząca wątpliwość. U samic wygląda to tak samo. Natomiast u Uloma culinaris, nie ma ostrych podgiętych do spodu bocznych końców i podbródek nie jest owłosiony. W terenie bardzo trudno się na tej cesze opierać, gdyż podbródek jest minimalny. Więc tylko pod binokularem.
OGÓLNIE: typowy osobnik Uloma culinaris jest większy, ciemniejszy, mocniejszy, z głębiej rowkowanymi pokrywami i częściej spotyka się je w murszu liściastym.
U mnie, w północno-zachodniej Polsce obydwa gatunki spotykam tak samo często.
Poniżej trochę zdjęć, słabej jakość, ale czym mam tym focę - może okażą się pomocne.
Uloma culinaris ( Linnaeus, 1758 ):
-osobniki najczęściej 10-12mm (u mnie od 9.6 do 11.9mm, średnia arytmetyczna z moich pomiarów to 10.9mm )
-osobniki najczęściej ciemniejsze niż Uloma rufa ( w kierunku kororu ciemnobrązowego ), i najczęściej przednia część ciała - głowa i przedplecze ciemniejsze niż reszta ciała. Jednak w gablotach okazy często ciemnieją i ta cecha nie musi być specjalnie pomocna.
- u samców wyraźne, rzucające się w oczy wgłębienie w przedniej części przedplecza a za nim dwa a przed nim nieco szerzej rozstawione też dwa wzgórki ( u samców Uloma rufa brak tego wgłębienia i wzgórków lub tylko mimimalne wgłębienie, nie rzucające się w oczy )
-najpewniejsza cecha przy samcach Uloma culinaris to widoczny od spodu filcowato gęsto "dywanowato" owłosiony u samców płaski sercowaty podbródek
-tylny brzeg przedplecza z wyraźnym, nie budzącym wątpliwości wałeczkowatym obrzeżeniem ( listewką krawędziową )
-żeberka na pokrywach nieco płytsze niż u Uloma rufa a międzyrzędy nieco mniej wysklepione. Dość trudna cecha, ale przy dwóch okazach gatunków obok siebie można to rozpoznać.
Uloma rufa ( Piller et Mittelpacher, 1783 )
-osobniki najczęściej 8-10mm, u mnie od 8,0 do 9.9mm, średnia z moich pomiarów to 9,0mm.
-osobniki najczęściej jaśniejsze niż Uloma culinaris ( w kierunku koloru czerwonawobrązowego ) i brak tendencji aby przód ciała był ciemniejszy niż pokrywy jak to ma miejsce u U. culinaris ale po uśmierceniu już się to zdarza.
-rowki na pokrywach są płytsze, międzyrzędy nieco mniej wysklepione. Jednak punktowanie pokryw u wyrośniętych osobników Uloma rufa jest w zasadzie identyczne jak u U. culinaris i ta cecha nie jest zbyt przydatna
- samce bez wgłębienia w przedniej części przedplecza lub tylko z minimalnym wgłębieniem, nie rzucającym się w oczy i bez widocznych czterech wzgórków ( guznków ) jak to ma miejsce u samców U.culinaris
-w większości osobników tylny brzeg przedplecza jest gładko zakończony, bez wałeczkowatego obrzeżenia, które jest wyraźne u U.culinaris. Jednak część osobników ma widoczny delikatny ślad takiego obrzeżenia a bardzo często tylna krawędź przedplecza jest brązowoczarna, co wygląda podobnie jak wałeczkowate obrzeżenie. Cecha dość dobra, teoretycznie główna dla rozróżnienia tych dwóch gatunków ale bywa myląca
-najlepszą cechą jest widoczny od spodu podbródek, który jest nieowłosiony, ma kształt trójkątny ( trapezowaty ), z dość ostrymi, podgiętymi do dołu końcami i to jest cecha wg mnie najlepsza, nie budząca wątpliwość. U samic wygląda to tak samo. Natomiast u Uloma culinaris, nie ma ostrych podgiętych do spodu bocznych końców i podbródek nie jest owłosiony. W terenie bardzo trudno się na tej cesze opierać, gdyż podbródek jest minimalny. Więc tylko pod binokularem.
OGÓLNIE: typowy osobnik Uloma culinaris jest większy, ciemniejszy, mocniejszy, z głębiej rowkowanymi pokrywami i częściej spotyka się je w murszu liściastym.
U mnie, w północno-zachodniej Polsce obydwa gatunki spotykam tak samo często.
Poniżej trochę zdjęć, słabej jakość, ale czym mam tym focę - może okażą się pomocne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 lutego 2020, 13:28 przez Rafał SZCZECIN, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Na zdjęciach dwa okazy samców. Typowy pokrój ciała i typowa wielkość osobników.
- Załączniki
- LEWY Uloma culinaris samiec prawy Uloma rufa samiec.jpg (222.32 KiB) Przejrzano 4921 razy
- LEWY Uloma rufa samiec PRAWY Uloma culinaris samiec.jpg (232.46 KiB) Przejrzano 4921 razy
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Główne cechy z wierzchu u samca Uloma culinaris - wgłębienie ( kolor zielony ) w przedniej części przedplecza, widoczne cztery wzgórku ( guzki ) ( kolor żółty ) wokół tego wgłębienia oraz wałeczkowate obrzeżenie podstawy przedplecza ( kolor czerwony ).
- Załączniki
- Uloma culinaris SAMIEC wierzch.jpg (386.29 KiB) Przejrzano 4918 razy
-
- Uloma culinaris SAMIEC z widocznymi cechami - wgłebienie przedplecza, cztery wzgórki ( guzki ) i wałeczkowate obrzeżenie podstawy przedplecza
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Cecha główna - płaski nie wygięty podbródek w kształcie serca, z filcowatym owłosieniem. Samiec Uloma culinaris.
- Załączniki
- Uloma culinaris SAMIEC podbródek.jpg (115.41 KiB) Przejrzano 4917 razy
- Uloma culinaris SAMIEC podbródek sercowaty.jpg (156.05 KiB) Przejrzano 4917 razy
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Samica Uloma culinaris - widoczny także sercowaty podbródek, jednak z widocznym po środku klinem.
- Załączniki
- Uloma culinaris SAMICA podbródek.jpg (108.04 KiB) Przejrzano 4917 razy
-
- samica Uloma culinaris z zaznaczonym na zielono obrysem sercowatego podbródka i z zaznaczonym na ciemniejszy zielony kolor klinem na tym podbródku
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Samica Uloma culinaris z wierzchu - widoczne wałeczkowate obrzeżenie podstawy przedplecza.
- Załączniki
- Uloma culinaris SAMICA wierzch.jpg (342.88 KiB) Przejrzano 4916 razy
- Uloma culinaris SAMICA na czerwono obrzeżenie podstawy przedplecza.JPG (334.31 KiB) Przejrzano 4916 razy
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
TERAZ ULOMA RUFA widoki z góry
- Załączniki
- Uloma rufa SAMICA.jpg (153.8 KiB) Przejrzano 4915 razy
- Uloma rufa SAMICA delikatny ślad listewki krawędziowej.jpg (270.09 KiB) Przejrzano 4915 razy
- uloma rufa SAMICA inne ujęcie.jpg (212.15 KiB) Przejrzano 4915 razy
- Uloma rufa SAMICA inne ujęcie2.jpg (245.73 KiB) Przejrzano 4915 razy
- Uloma rufa SAMICA inne ujęcie 3.jpg (237.13 KiB) Przejrzano 4915 razy
- Uloma rufa SAMICA 3 inne ujęcie1.JPG (226.83 KiB) Przejrzano 4915 razy
- Uloma rufa SAMICA inne ujęcie 6.jpg (326.98 KiB) Przejrzano 4914 razy
- Uloma rufa SAMICA inne ujęcie 4.jpg (330.47 KiB) Przejrzano 4914 razy
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Teraz samce Uloma rufa
- Załączniki
- Uloma rufa samiec 2.jpg (175.89 KiB) Przejrzano 4914 razy
-
- na czerwono brak wałeczkowatej wyraźnej listewki krawędziowej podstawy przedplecza, na zielono mimimalne wgłębienie przedplecza, bez wzgórków
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
samiec Uloma rufa
- Załączniki
- Uloma rufa SAMIEC 3.jpg (346.85 KiB) Przejrzano 4912 razy
- Uloma rufa SAMIEC 3 inne ujecie.jpg (279.49 KiB) Przejrzano 4912 razy
- Uloma rufa SAMIEC wierzch.jpg (297.34 KiB) Przejrzano 4912 razy
- Uloma rufa SAMIEC wierzch DELIKATNY ŚLAD LISTEWKI KRAWĘDZIOWEJ.JPG (198.63 KiB) Przejrzano 4912 razy
- Rafał SZCZECIN
- Posty: 1629
- Rejestracja: sobota, 31 stycznia 2009, 21:34
- Specjalność: Ogólnie poznawczo
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oznaczanie Uloma culinaris ( L.) i Uloma rufa ( Pill et Mill )
Najlepsza cecha pod binokularem - kształt podbródka Uloma rufa - trójkątny, z podgiętymi w dół bocznymi kątami, u Uloma culinaris jest sercowaty i gęsto, filcowato owłosiony. U samic Uloma culinaris jest widoczny klinek na środku podbródka.
Na szkicu powinno to być lepiej widoczne.
Na szkicu powinno to być lepiej widoczne.
- Załączniki
-
- najlepsza cecha - podbródek Uloma rufa
- Uloma rufa SAMIEC spód podbródek.jpg (56.65 KiB) Przejrzano 4911 razy
-
- widoczny na zielono trójkątno obrysowany nieowłosiony podbródek, z zagiętymi w dół bocznymi końcami, samiec Uloma rufa
- Uloma rufa SAMIEC spód podbródek cecha.jpg (48.74 KiB) Przejrzano 4911 razy
- szkice PODBRÓDKA Uloma culinaris z LEWEJ i Uloma rufa z prawej.JPG (202.5 KiB) Przejrzano 4911 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post