Polskie Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - https://entomo.pl/forum/
Teraz jest sobota, 3 czerwca 2023, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przewodnik do monitoringu motyli - free pdf
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 23:34 

Specjalność: Rhopalocera
inne zainteresowania: Foto
Znacie ten przewodnik pdf do monitorowania motyli dziennych? przypadkiem mi się wyguglował, nie wiem czy już o tym było na forum

https://butterfly-monitoring.net/sites/ ... l%20v1.pdf

dosyć prosty, bo tylko 102 polskie ngatunki, wyeliminowane trudne do oznaczenia w terenie, tatrzańskie i rzadko spotykane lub nie notowane od dawna. Całkiem przydatny dla poczatkujących . Jak dla mnie brakuje jakiejś skali wielkości, bo mały, średni i duży to chyba za duże uproszczenie.  Ja bym dał więcej elementów skali - jakiś niemiecki atlas operował kiedyś wielkościami "odzieżowymi" typu XS, S, M, XM, L, XL, czyli więcej "poziomów" no i dodałbym ile to jest mm dla każdej (+skala rzeczywista poszczególnych kategorii jako zdjęcia 1:1 typowych przedstawicieli), bo np. wrzucenie 3 zamieszczonych pyrgusów do jednej kategorii wielkości nie ułatwia rozpoznania, wyraźnie malvae jest najmniejszy a carthami największy, a te wzorki...no sami wiecie....Podobnie przestrojniki jurtina i likaon, bardzo podobne zwłaszcza samce, a wielkościowo spora różnica.....modraszki też - jednek wiekość trochę pomaga  odróżniać na pierwszy rzut oka (minimus, argiades, aricia.....)

A tak na marginesie- jak łatwo dzisiaj zrobić atlas z fotek........no tylko je trzeba mieć :-)
No i po latach objawił się TOM....:-)
http://motyle.info/forum/viewtopic.php?t=2623

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Strefa czasowa: UTC + 1