Błagam, przecie to niemożliwe żeby była aż tak niedostępna!!!???
"Catalogue commenté des Cerambycidae du Liban. Quad. Studi Nat. Romagna"
Mazep
Jacek, spokojnie - szkoda nerwówJednak GDZIEŚ, KTOŚ musi mieć ją u siebie na półce... KTO ją ma??? KTO ją kupił? Ja mu się finansowo dorzucę, albo skopię działkę, albo teściową... no cokolwiek.
.....no właśnie o tym mówię. Tylko dlaczego ?Jacek Kurzawa pisze:......może nie chcieć się podzielić itd.
tak, tu się z Tobą zgadzam.Jacek Kurzawa pisze:ktoś może nie chcieć podzielić się z tobą, ze mną czy z X-sińskim
.....to rodzaj onanizmu.Jacek Kurzawa pisze:może dawać mu jakieś szanse w konkurencji o coś
nie przekonałeś mnie, sorry.Jacek Kurzawa pisze: Jeśli ktoś inwestuje wlasne środki (nie firmowe czy uczelniane) może nie chcieć obdarowywać darmo albo wolać za kopie jakies zlocisze. Myslę, że to kwestia charakteru, poza tym jest dowolnośc w dysponowaniu własnymi rzeczami. Nie można od kogoś wymagać robienia pdfow z ksiązek ktore posiada i oczekiwac że sie tym podzieli.
J.M. pisze: nie przekonałeś mnie, sorry.
Jak widać z Libanu opisano orygionalnie 6, a po odliczeniu Glaphyra azri n. sp., - synonim, 5 nowych taksonów, reszta nowości pochodzi z Turcji!The authors give an annotated list of the Cerambycidae from Lebanon, which nowadays includes 110 species, ... 37 species are here recorded for the first time, 6 of them are described as new to Science:
Libanoclytus tommasoi n. gen., n. sp., Axinopalpis alberti n. sp., Glaphyra azri n. sp., Agapanthia (Epoptes) mutinensium n. sp., A. (Epoptes) subsimplicicornis n. sp., A. (s. str.) psoraleae n. sp., all apparently endemic from Lebanon.
In addition the authors describe: Agapanthia (s. str.) pesarinii n. sp., Leiopus syriacus tauricus n. ssp. and L. syriacus abieticola n. ssp., all from Turkey.
Wśród nich:...37 species are here recorded for the first time... (from Lebanon)
* Hesperophanes sericeus (Fabricius, 1787)
Liban: Naqoura, 13.XII.2003, J. Bury leg. et coll.
Note: Espèce nouvelle pour la faune du Liban.
* Purpuricenus desfontainii ssp. inhumeralis Pic, 1891
Liban: Naqoura, 20.IV-15.V.2004, J. Bury leg. et coll.
* Xylotrechus stebbingi Gahan, 1906
Liban: Naqoura, 20.IV-15.V.2004, J. Bury leg. et coll.
Note: Espèce nouvelle pour le Liban.
po francuskiemu to ja tam nie panimaju, ale po mojemu to Nasz Krajan wygrzebał Libańczykom trzy nowe dla nich gatunki !!!! I to motylarz, facet który z kóz, to jedynie takie rogate, wysokomleczne kumaJ. Bury leg. et coll.........nouvelle pour la faune du Liban.
J. Bury leg. et coll................nouvelle pour la faune du Liban.
J. Bury leg. et coll.............................nouvelle pour le Liban.
* Cerambyx cerdo cerdo Linnaeus, 1758
Liban: Naqoura, 2.VI.2004, J. Bury leg. et coll.; Akkar: Fnaideq env., 700 m,
18-25.VI.2009; Ain Yaaqoub, 750 m, pièges lumineux, 20-24.VI.2009; Koura:
El Laqlouq, 1300-1400 m, 21.VI.2009, M. Malmusi & L. Saltini leg. et coll.;
Bcharré, Barhalyoum Chira, VI-VII.2008, leg. A. Kairouz; Akkar: Fnaideq, Beit-
Ayoub, 1200 m., VI-VII.2008, leg. A. Kairouz.
To nie ulega wątpliwości - ale nie ma sie czemu dziwić - okresy pełnej niepodległości przeplataja się nawet w ostatnich latach z okupacją izraelską, część kraju nadal boryka się z polami minowymi i niewypałami, niektóre rejony (w tym pewne dzielnice najwiekszych miast lub całe miasta - np. Baalbek) są oficjalnie uznawane za siedziby Amalu lub Hesbollahu, wreszcie całe południe kraju jest strefą czasowo niedostępną dla turystów - strefą ONZ.Liban poznany jest w stopniu niedostecznym
Hmmm... by nie powiedzieć o JAKIEKOLWIEK. Jakoś sobie nie wyobrażam penetracji tego kraju samochodem na polskich tablicach, albo nawet wynajętym. Podobnie teraz jest w Syrii. Dopiero co upadł reżim Kadafiego w Libii - tam było gorąco....Jarosław Bury pisze: W tych warunkach trudno o szeroko zakrojone badania entomologiczne
Wisisz miJ.M. pisze:ja to wszystko łykam. Jednak GDZIEŚ, KTOŚ musi mieć ją u siebie na półce......a stąd jeno droga ku skanerowi i pedeefik gotowy......KTO ją ma ??? KTO ją kupił ? Ja mu się finansowo dorzucę, albo skopię działkę, albo teściową...no cokolwiek.
.......a może ta druga alternatywa, bo działki to ja swojej już mam dosyć, a nogami dla rozrywki to se mogę powywijaćJurek Szypuła pisze:Wisisz miJ.M. pisze:skopię działkę, albo teściową...i skopanie działki na jesień