Polskie Forum Entomologiczne
https://www.entomo.pl/forum/

Rozwilżanie, odmaczanie
https://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=878&t=29244
Strona 1 z 1

Autor:  Jacek Kurzawa [ czwartek, 28 sierpnia 2014, 13:11 ]
Tytuł:  Rozwilżanie, odmaczanie

ODMACZANIE viewtopic.php?f=30&t=23
Odwilżanie motyli do preparowania viewtopic.php?f=30&t=7929
ABC viewtopic.php?f=54&t=2427

Na szybko
Cytuj:
Gdy są to okazy małe (tak poniżej 1 cm, ale to też zależy od stopnia sklerotyzacji) i delikatne to wrzucam je do octu (takiego zwykłego zs sklepu - 10%) i podgotowuje to pierwszego lekkiego wrzenia ..... (..)Duże chrząszcze natomiast i mocno zesklerotyzowane po prostu wrzucam na parę chwil do wrzątku.    Marek Przewoźny

drobnym okazom (...) wystarczaja 2 min. w goracej wodzie destylowanej... Paweł Jałoszyński

nie można odmaczać w temperaturze powyżej 60 stopniu, a już na pewno nie wolno gotować czy wrzucać do wrzątku. Wtedy nieodwracalna denaturacja białek spowoduje trwałe usztywnienie.  Lech Borowiec

Powoli
Cytuj:
powolne rozwilżanie w temperaturze pokojowej jest możliwe, ale należy do wody w pojemniku dodać trochę octu - niskie pH zapobiega wzrostowi większości mikroorganizmów przez dość długi czas    Marek Wełnicki

Metoda na sztywne okazy chrząszczy
viewtopic.php?p=9222#p9222

Cytuj:
Na takie trwale sztywne okazy, lub bardzo stare, zatruwane np. cjankiem lub parami siarki,   może pomóc tylko metoda pepsynowa.
Potrzebny jest też kwas solny
Przygotowujemy 1,5% roztwór kwasu solnego i do litra takiego roztworu wrzucamy, na oko, nieco pepsyny (tak na koniuszku noża...
Z naszej praktyki wynika, że dla mniejszych chrząszczy czas moczenia może być do doby, dla większych nawet do tygodnia.     
                                                                                                                                          Lech Borowiec

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/