Polskie Forum Entomologiczne https://www.entomo.pl/forum/ |
|
Rozwilżanie, odmaczanie https://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=878&t=29244 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Jacek Kurzawa [ czwartek, 28 sierpnia 2014, 13:11 ] |
Tytuł: | Rozwilżanie, odmaczanie |
ODMACZANIE viewtopic.php?f=30&t=23 Odwilżanie motyli do preparowania viewtopic.php?f=30&t=7929 ABC viewtopic.php?f=54&t=2427 Na szybko Cytuj: Gdy są to okazy małe (tak poniżej 1 cm, ale to też zależy od stopnia sklerotyzacji) i delikatne to wrzucam je do octu (takiego zwykłego zs sklepu - 10%) i podgotowuje to pierwszego lekkiego wrzenia ..... (..)Duże chrząszcze natomiast i mocno zesklerotyzowane po prostu wrzucam na parę chwil do wrzątku. Marek Przewoźny drobnym okazom (...) wystarczaja 2 min. w goracej wodzie destylowanej... Paweł Jałoszyński nie można odmaczać w temperaturze powyżej 60 stopniu, a już na pewno nie wolno gotować czy wrzucać do wrzątku. Wtedy nieodwracalna denaturacja białek spowoduje trwałe usztywnienie. Lech Borowiec Powoli Cytuj: powolne rozwilżanie w temperaturze pokojowej jest możliwe, ale należy do wody w pojemniku dodać trochę octu - niskie pH zapobiega wzrostowi większości mikroorganizmów przez dość długi czas Marek Wełnicki Metoda na sztywne okazy chrząszczy viewtopic.php?p=9222#p9222 Cytuj: Na takie trwale sztywne okazy, lub bardzo stare, zatruwane np. cjankiem lub parami siarki, może pomóc tylko metoda pepsynowa.
Potrzebny jest też kwas solny Przygotowujemy 1,5% roztwór kwasu solnego i do litra takiego roztworu wrzucamy, na oko, nieco pepsyny (tak na koniuszku noża... Z naszej praktyki wynika, że dla mniejszych chrząszczy czas moczenia może być do doby, dla większych nawet do tygodnia. Lech Borowiec |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |