Polskie Forum Entomologiczne
https://www.entomo.pl/forum/

Jeszcze nowsze EntomoLabels
https://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=826&t=37288
Strona 2 z 2

Autor:  Grzegorz Banasiak [ wtorek, 6 mar 2018, 23:36 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Nie ma jeszcze opcji usuwania szablonów z listy ale pracuję nad tym. Drobnych usprawnień jeszcze na pewno trochę będzie, ja czasem pewnych rzeczy nie dostrzegam, dlatego takie uwagi są dla mnie bardzo cenne.

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 6 mar 2018, 23:52 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Do zmiany ilości etykiet przydałyby się przyciski, takie jak przy innych polach. W tej chwili trzeba zaznaczyć pole, wpisać z klawiatury. Z uzyciem przycisku byłby to jeden ruch, by zmienić z domyslnej "1" na "2".

Załączniki:
przyciski_ilosc.png
przyciski_ilosc.png [ 24.37 KiB | Przeglądane 1406 razy ]

Autor:  Jacek Kurzawa [ środa, 7 mar 2018, 00:17 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Spytam o jedną rzecz: kiedy pojawia się Menedzer wydruku, wybieram sobie Adobe PDF, nastepuje gotowość do wygenerowania PDF pod domyslną nazwą "EntomoLabels print.pdf"  - zawsze taką samą. Czy jest gdzieś zaszyta mozliwość narzucenia nazwy wg nazwy całego zestawu, jak na screenie np 6-03-2018 czyli EntomoLabels 6-03-2018.pdf  ?

Tak tylko pytam, drobiazg, bez którego można pracować. Zamierzam jednak generować wszystkie etykiety do PDF i czynność zmiany nazwy bedę powtarzał wielokrotnie. Na tym etapie mozna ją zautomatyzować  - o ile oczywiście można.

Załączniki:
pdf_name.png
pdf_name.png [ 166.18 KiB | Przeglądane 1400 razy ]

Autor:  Jacek Kurzawa [ środa, 7 mar 2018, 01:44 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Dopiero przy nabijaniu etykiet na szpilki zauważyłem, że nabijam je z prawej strony, pomimo iż na szablonie przygotowana była dziurka i odstęp z lewej strony. To przyzwyczajenie. Zawsze staram się wybierać prawą stronę, bo tam zazwyczaj jest więcej wolnego miejsca, co widać na poniższym zestawieniu (na zielono zaznaczyłem strefę wolnego miejsca bez tekstu, dobre do wbijania szpilki).
Załącznik:
label_left.png
label_left.png [ 36.82 KiB | Przeglądane 1395 razy ]


Dlatego też może dobrym pomysłem byłoby umieszczenie szablonów  prawo- i lewostronnych.
Załaczam paczkę, do dodania do programu z szablonami prawo-i lewostronnymi.

Załączniki:
Komentarz: Szablony prawo- i lewostronne.
Templates.rar [7.85 KiB]
Pobrane 7 razy

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 7 mar 2018, 10:16 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Dzięki Jacek, właśnie takich informacji mi potrzeba, żeby usprawniać aplikację i czynić ją wygodniejszą. Postaram się zrobić to o czym piszesz - bo to ma faktycznie sens. Na razie zaprzestałem też rozwijania tekstu User Guide - bo trochę się zmieni i grafikę trzeba będzie robić od nowa. Liczę, że inni użytkownicy też włączą się w wątek i podpowiedzą co im doskwiera i co denerwuje ;-) Mamy szansę dopracować szczegóły i wypracować standardy etykietowania dla młodszych adeptów entomologii.

Z drugiej strony - jak sobie rozmyślałem - to podrabianie etykietek paratypów stanie się prostsze  :D  :laugh:  :P

Autor:  Jacek Kurzawa [ czwartek, 8 mar 2018, 08:07 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Ikonka. Od wielu lat używam ciemnego tła pulpitu, aby tak mocno nie świecił monitor. Ikonka z czarnym robaczkiem na ciemnym tle jest niemal niewidoczna. Można pomyśleć o zmianie koloru, obwódce lub jakimś kolorowym elemencie.

Załączniki:
ikona.png
ikona.png [ 7.1 KiB | Przeglądane 1331 razy ]

Autor:  Grzegorz Banasiak [ czwartek, 8 mar 2018, 09:29 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Plik bug.ico rozmiar 48x48px, gdyby ktoś miał pomysł, chęci i ładną grafikę, która będzie nawiązywać do EntomoLabels i owadów jako takich to proszę zaprezentować. Jeśli obraz zyska sympatię ogólną to podmienię go. Długo szukałem grafiki, która przy tak małej rozdzielczości będzie wyraźna i czytelna, nic lepszego nie udało mi się znaleźć.

PS. Jacek, skrót który masz na ekranie może mieć podpiętą dowolną ikonę, domyślnie pobierana jest z pliku programu ale można zmienić.

Autor:  Jacek Kurzawa [ czwartek, 8 mar 2018, 09:37 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

To, że skrót można podmienić na dowolny systemowy to ja wiem. Napisałem tylko o tym, żeby przy jakiejś okazji to poprawić. Pomysł, aby poprawił to np. ktoś z Forumowiczów jest bardzo dobry. Sam kilkukrotnie tworzyłem własne ikony. Tą można też przerobić zmieniając choćby kolor chrzaszczyka na inny.

Autor:  GrzegorzT. [ wtorek, 20 mar 2018, 09:13 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Witam, a czy jest możliwa zmiana ustawienia wielkości czcionki tak, aby jej wielkość nie zaczynała się od 4 a np od 2.5?

Pozdrawiam
Grzegorz

Autor:  Grzegorz Banasiak [ wtorek, 20 mar 2018, 10:23 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

GrzegorzT. napisał(a):
Witam, a czy jest możliwa zmiana ustawienia wielkości czcionki tak, aby jej wielkość nie zaczynała się od 4 a np od 2.5?
Pozdrawiam
Grzegorz

Ostatnio sprawdzałem 3.5 pkt. i całkiem nieźle to wygląda. Sprawdzę 2.5. pkt i na pewno zaimplementuję to w kolejnej wersji. Nie wiem czy to będzie czytelne ale jak ktoś ma dobry wzrok - to czemu nie ?! :-)

Autor:  GrzegorzT. [ wtorek, 20 mar 2018, 10:27 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Witam,
a czy jest możliwe przy wypisywaniu etykiety det aby nazwa gatunkowa była kursywą, a nazwisko odkrywcy nie. Obecnie (chyba?) nie ma takiej możliwości

Pozdrawiam
Grzegorz

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 20 mar 2018, 10:45 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Da się. Trzeba utworzyć dodatkowe pole i je sformatować, jak na załączonym screenie.
Mozna to podejrzeć w DEMO, gdzie etykieta 60x7 ma dwa pola róznie formatowane. Formatowanie obejmuje pole.
pozdrawiam!

Załączniki:
leg_entomolabels.png
leg_entomolabels.png [ 84.45 KiB | Przeglądane 1167 razy ]

Autor:  GrzegorzT. [ wtorek, 20 mar 2018, 10:47 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Dzięki za info

Pozdrawiam
Grzegorz

Autor:  grzegorzb [ wtorek, 20 mar 2018, 16:22 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Jacek Kurzawa napisał(a):
Zamierzam jednak generować wszystkie etykiety do PDF i czynność zmiany nazwy bedę powtarzał wielokrotnie.

Jacku a próbowałeś zainstalować tzw "drukarkę pdf" - wtedy wskazujesz folder docelowy i powinno Ci wrzucać pliki wg np dat "wydruku"

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 20 mar 2018, 16:29 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Nie, co to jest "drukarka pdf"? Kilka postów wcześniej pisałem, że do generowania używam Adobe PDF.

Autor:  grzegorzb [ wtorek, 20 mar 2018, 17:05 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

http://www.dopdf.com/pl/

tu masz wiecej

Autor:  Grzegorz Banasiak [ wtorek, 20 mar 2018, 17:14 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Grzesiek, przy druku do pdf może być utrata jakości, zwróć na to uwagę I pokombinuj ewentualnie z ustawieniami.

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 20 mar 2018, 17:18 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

To się wyjasniło. Ta "drukarka" to program doPDF dla tych, którzy nie mają AdobePDF.  W moim systemie tą funkcję pełni licencjonowany Adobe. Jak rozumiem, ten program doPDF ma funkcję nazywania pliku bieżącą datą, o czym wcześniej pisałem w kontekscie nowej funkcjonalności Entomolobales. To są takie drobiazgi, że nie ma co się nad tym dłużej rozwodzić. Ręczne dopisanie daty to też żaden problem. Z kolei ta podpowiedź może być dobra dla tych, którzy nie używali żadnego programu do generowania PDF w postaci programu udającego drukarkę systemową.

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 20 mar 2018, 17:21 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Wydrukowałem PDF z Adobe PDF i przypadkiem wyskoczyła ciekawa sprawa. Ten edytowany w Demo szablon utracił jakość (czcionkę). Załączam PDF. Ciekawe dlaczego. Normalnie z pliku DEMO wychodzi bardzo ładny plik PDF, gdzie czcionki są zachowane w postaci czcionek. Po edycji doszło do konwersji na grafikę. To jest ciekawe....

Załączniki:
EntomoLabels print.pdf [32.76 KiB]
Pobrane 8 razy
wydrukPDF.png
wydrukPDF.png [ 51.99 KiB | Przeglądane 1110 razy ]
Demo.ELD [15.08 KiB]
Pobrane 4 razy

Autor:  grzegorzb [ wtorek, 20 mar 2018, 23:55 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Jacek Kurzawa napisał(a):
Ten edytowany w Demo szablon utracił jakość (czcionkę). Załączam PDF.

Za szybko piszesz - pisał o tym Grzesiek...co do drukarki pdf - jeśli ktoś na co dzień nie korzysta z Adobe w pełni to kupowania licencji jest bezzasadne.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 21 mar 2018, 00:34 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

grzegorzb napisał(a):
Jacek Kurzawa napisał(a):
Ten edytowany w Demo szablon utracił jakość (czcionkę). Załączam PDF.

Za szybko piszesz - pisał o tym Grzesiek...co do drukarki pdf - jeśli ktoś na co dzień nie korzysta z Adobe w pełni to kupowania licencji jest bezzasadne.

Ten program dopdf wydaje się niezły, parę chwil tylko próbowałem, jakichś większych problemów nie było. Jest jeszcze jakiś systemowy sterownik drukarki PDF Microsoftu ale tego nie próbowałem. Możesz również zainstalować drukarkę XPS - to coś w stylu PDF tylko chyba lepszej jakości.

Autor:  Jacek Kurzawa [ środa, 21 mar 2018, 07:49 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Grzegorz Banasiak napisał(a):
... przy druku do pdf może być utrata jakości, zwróć na to uwagę I pokombinuj ewentualnie z ustawieniami.

"Może być...", ale kiedy i dlaczego? Wczoraj podpiąłem pliki, ale już nie miałem czasu zająć się tym problemem i widzę, że nie został rozwiązany.

Z rana zrobiłem kilka eksperymentów. Wyniki mogą się przydać twórcom programu:

Pogorszenie jakości tekstu następuje w przypadku użycia na etykiecie pola tekstowego. Dodanie linii lub kwadratu nie psuje tekstu.
Programem Entomolabels można wygenerować dowolnie drobny tekst bez utraty jakości.

W ten sposób wstawienie czegokolwiek poprzez pole tekstowe wydaje się złym pomysłem (np pochylone leg. viewtopic.php?p=250729#p250729 ). Działanie programu z polem tekstowym należałoby zreperować albo z niego zrezygnować. Chyba, że pojawią się inne rozwiązania.

Załączniki:
Demomoje.ELD [3.68 KiB]
Pobrane 1 raz
pole_tekstowe.png
pole_tekstowe.png [ 20.32 KiB | Przeglądane 1040 razy ]
2018-03-21_074519.png
2018-03-21_074519.png [ 87.18 KiB | Przeglądane 1040 razy ]
pole tekstowe.pdf [33.06 KiB]
Pobrane 1 raz

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 21 mar 2018, 13:35 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

W programie wszystko jest ok. Rozjechały Ci się fonty albo coś w systemie. Załączam screen z Microsoft PDF. Zarówno na drukarce, w PDF i XPS wszystko jest idealnie. Testy robiłem na załączonym przez Ciebie pliku danych. Być może masz w systemie problem z obsługą fontów wektorowych TTF albo zwykłych fontów birmapowych - moim zdaniem tu tkwi problem.
Czy wydruk jest ok ?

Załączniki:
test_jk.jpg
test_jk.jpg [ 41.12 KiB | Przeglądane 996 razy ]

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 21 mar 2018, 15:44 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Tu jeszcze może być inny problem - związany z szablonem. Pola tekstowe "nachodzą na siebie" i może tutaj też tkwić jakiś problem. Nie testowałem takich rozwiązań ale nawet te Twoje u mnie robią się ok. Możesz spróbować zaktualizować .NET Framework do najnowszej wersji. Albo zrobić szablon tak jak na obrazku - czyli nazwisko w oddzielnym polu.

Załączniki:
templates.jpg
templates.jpg [ 52.25 KiB | Przeglądane 968 razy ]

Autor:  Jacek Kurzawa [ środa, 21 mar 2018, 19:55 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Potestowałem i widzę, że ten problem jest chwilowy, występuje tylko na tym pliku, na tej drugiej etykietce. I to zarówno dla Adobe PDf jak i dla doPDF. Kiedy zrobiłem kolejną etykietkę i dodałem pole tekstowe to wszystko drukuje się dobrze. W takim razie o tym błędzie możemy zapomnieć. A sam program jest bardzo fajny :-)

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 21 mar 2018, 20:37 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

No Ty zapomnij, ja się jeszcze do niego "dopnę", żeby spróbować znaleźć przyczynę. Warto przynajmniej spróbować.

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 15 maja 2018, 22:10 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Grzegorzu.

Kolejna prośba do Twórcy programu. Załączam screen. Chciałbym mieć dłuższe okno dla dłuższych tytułów templatek. Nazywam je wg stanowiska.
W tej chwili przy długim wyrazie okno łamie tekst i wpuszcza je w drugi wiersz (którego zresztą nie widać, ale tekst jest). Po zapisaniu wychodzi templatka, ale tytuł trzeba redagować w ciemno, bo okno jest za małe. Gdyby okno było dłuższe (lub nawet miało dwa wiersze) można byłoby tworzyć długie tytuły templatek.

Załączniki:
okno.png
okno.png [ 82.84 KiB | Przeglądane 568 razy ]

Autor:  Ergates [ środa, 16 maja 2018, 01:20 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Cześć Grzegorz
Niedawno dołączyłem do Twojego pięknego forum i odkryłem Twój program, który został pobrany z Twojej strony. Próbowałem go szybko i chcę z gratulacjami i dziękuję z serca. wykonałeś świetną robotę i od razu miałem lawinę pomysłów.
Ponieważ od lat pracuję nad bazą danych w programie Access, aby zebrać wszystkie dane z mojej kolekcji, sekcja "Drukowanie etykiet" nie jest łatwa w programie Access. A twój program jest po prostu fantastyczny.
Pomysł, że przyszedł spontanicznie, byłoby wspaniale móc zintegrować funkcję, która dla mojego DB interakcji z EntomoLabels, aby wprowadzić dane z próbek zawartych w PB w etykiet automatycznie.
Czy Twoim zdaniem taka rzecz jest możliwa?
Oświadczam, że nie jestem w stanie zaprogramować VBA w Access, ale montowane i dostosowany skrypt znaleziony w sieci, aby funkcjonalne DB dla moich potrzeb.
Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie przekażę plik, aby go wypróbować.
Podsumowując, DB jest podzielony na dwie sekcje:
Zbieranie danych do pobierania próbek i zarządzanie danymi do monitorowania za pomocą pułapek.
Oprócz podstawowych danych, takich jak kraj, region, lokalizacja, wysokość nad poziomem morza, metoda przechwytywania itp. itd. umożliwia automatyczne pozyskiwanie współrzędnych geograficznych i daty wykonania ze zdjęć georeferencyjnych wykonanych za pomocą telefonu. Ponadto można tworzyć pliki KML, które są następnie eksportowane do programu Google Earth, aby wyświetlić wszystkie przechwytywania zawarte na mapie.
DB jest dość bogaty w funkcje i pozwala szybko wygenerować serię list z danymi statystycznymi z twojej kolekcji lub dane z próbkowania określonego obszaru za pomocą pułapek.
Wciąż zawiera kilka drobnych błędów, ale nieustannie pracuję nad jego poprawą. Dopiero teraz arive na granicy mojego prearie wiedzy i potrzebuję kogoś, kto ma dobrą wiedzę w VBA za dostęp do melodii i doskonały to.
Powiedzmy, że rzuciłem ten pomysł, a teraz profesjonalista VBA musiał to naprawić.
Daj mi znać, jeśli zależy nam dać wygląd.

Przepraszam za długi tekst i zawarte w nim błędy, ale mogę pisać tylko dzięki tłumaczowi Google.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 16 maja 2018, 20:54 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Jacek Kurzawa napisał(a):
Grzegorzu.

Kolejna prośba do Twórcy programu. Załączam screen. Chciałbym mieć dłuższe okno dla dłuższych tytułów templatek. Nazywam je wg stanowiska.
W tej chwili przy długim wyrazie okno łamie tekst i wpuszcza je w drugi wiersz (którego zresztą nie widać, ale tekst jest). Po zapisaniu wychodzi templatka, ale tytuł trzeba redagować w ciemno, bo okno jest za małe. Gdyby okno było dłuższe (lub nawet miało dwa wiersze) można byłoby tworzyć długie tytuły templatek.

Rozumiem problem ale szerokość ekranu nie jest z gumy ;-)
Mam pewien pomysł jak to rozwiązać ale nie napiszę jeszcze, zanim nie sprawdzę czy to ma sens.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 16 maja 2018, 21:08 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Ergates napisał(a):
Cześć Grzegorz
Niedawno dołączyłem do Twojego pięknego forum i odkryłem Twój program, który został pobrany z Twojej strony. Próbowałem go szybko i chcę z gratulacjami i dziękuję z serca. wykonałeś świetną robotę i od razu miałem lawinę pomysłów.
Ponieważ od lat pracuję nad bazą danych w programie Access, aby zebrać wszystkie dane z mojej kolekcji, sekcja "Drukowanie etykiet" nie jest łatwa w programie Access. A twój program jest po prostu fantastyczny.
Pomysł, że przyszedł spontanicznie, byłoby wspaniale móc zintegrować funkcję, która dla mojego DB interakcji z EntomoLabels, aby wprowadzić dane z próbek zawartych w PB w etykiet automatycznie.
Czy Twoim zdaniem taka rzecz jest możliwa?
Oświadczam, że nie jestem w stanie zaprogramować VBA w Access, ale montowane i dostosowany skrypt znaleziony w sieci, aby funkcjonalne DB dla moich potrzeb.
Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie przekażę plik, aby go wypróbować.
Podsumowując, DB jest podzielony na dwie sekcje:
Zbieranie danych do pobierania próbek i zarządzanie danymi do monitorowania za pomocą pułapek.
Oprócz podstawowych danych, takich jak kraj, region, lokalizacja, wysokość nad poziomem morza, metoda przechwytywania itp. itd. umożliwia automatyczne pozyskiwanie współrzędnych geograficznych i daty wykonania ze zdjęć georeferencyjnych wykonanych za pomocą telefonu. Ponadto można tworzyć pliki KML, które są następnie eksportowane do programu Google Earth, aby wyświetlić wszystkie przechwytywania zawarte na mapie.
DB jest dość bogaty w funkcje i pozwala szybko wygenerować serię list z danymi statystycznymi z twojej kolekcji lub dane z próbkowania określonego obszaru za pomocą pułapek.
Wciąż zawiera kilka drobnych błędów, ale nieustannie pracuję nad jego poprawą. Dopiero teraz arive na granicy mojego prearie wiedzy i potrzebuję kogoś, kto ma dobrą wiedzę w VBA za dostęp do melodii i doskonały to.
Powiedzmy, że rzuciłem ten pomysł, a teraz profesjonalista VBA musiał to naprawić.
Daj mi znać, jeśli zależy nam dać wygląd.

Przepraszam za długi tekst i zawarte w nim błędy, ale mogę pisać tylko dzięki tłumaczowi Google.

Cześć Ergates,
Miło mi czytać takie słowa. Nie przejmuj się tym, że używasz translatora, tekst jest wystarczająco zrozumiały.
Ja obecnie pracuję nad koncepcją bazy danych do ewidencji zbioru i również chciałbym zintegrować bazę danych z EntomoLabels. Wyobrażam to sobie tak, że w bazie danych zaznaczam wybrane rekordy, określam rodzaj etykiet, których potrzebuję a skrypt generuje plik XML, który mogę importować do EntomoLabels. Wydaje mi się, że Tobie również chodzi o taką funkcjonalność ?!
Dość dobrze znam Access i chętnie poznam Twoją bazę danych. Wtedy będziemy mogli łatwiej ustalić co trzeba zrobić.

Autor:  Jacek Kurzawa [ środa, 16 maja 2018, 21:08 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Wczoraj już nie pisałem, ale szerokość tego lewego okna też mogłaby być większa ze wzgl. na dłużśze tytuły templatek.
Załącznik:
okno.png
okno.png [ 46.67 KiB | Przeglądane 487 razy ]

Autor:  Grzegorz Banasiak [ środa, 16 maja 2018, 21:17 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Tak jak to pokazałeś we wcześniejszym poście - kliknięcie w listę z lewej powoduje, że pełna nazwa templatki wyświetla się w górnym polu. Jeśli to górne pole znacząco się wydłuży, to w nim właśnie będzie można odczytać pełną nazwę templatki, jednocześnie nie trzeba będzie zmieniać szerokości listy etykiet. Generalnie chciałbym, żeby EntomoLabels dawało możliwość tworzenia większych etykietek a to wymaga większego pola roboczego, stąd niezbyt chciałbym je zmniejszać. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem potrzebę nadawania tak długich nazw templatkom, każdy ma jakąś "technikę" pracy. Zdzwońmy się zaraz po weekendzie to pogadamy o tym. Czasem łatwiej się dogadać niż opisać :-)

Autor:  Jacek Kurzawa [ poniedziałek, 21 maja 2018, 18:42 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Zrobiłem 27 etykiet z czcionką 4. Po wydrukowaniu odniosłem wrażenie się, że są za małe, i postanowiłem zrobić czcionkę 5.
I się zaczęło... Zmiany wymaga każda etykietka, każdy parametr, praktycznie trzeba je robić niemal od nowa.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zmienić wielkość czcionki w taki sposób, aby pozmieniały się automatycznie rozmiary etykiet? Jak można przyśpieszyć sobie prace? Po zmianie kilku etykiet straciłem wiarę, że uda mi się to dzisiaj skończyc, a czasu tyle nie mam, żeby to robić jeszcze jutro....  :-(
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to pozostać przy rozmiarze 4.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ poniedziałek, 21 maja 2018, 21:36 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Niestety filozofia programu jest taka, że podstawą jest szablon i po utworzeniu etykietki można zmienić dowolne parametry ale w jednej etykietce. To co mogę podpowiedzieć, to:
- zapisać zestaw etykietek
- edytować plik XML szukając odpowiedniej wartości i zastąpić ją nową
- wczytać XML do EntomoLabels ponownie
To chyba jedyna i najprostsze rozwiązanie.

Generalnie najpierw należy zrobić szablon, wypełnić go danymi i wydrukować np. 10, 20 etykietek. Ocenić czy jest ok i dopiero używać. Często jest tak, że (i mnie też się to zdarza) robi się szybciej niż pomyśli. Pewnym pocieszeniem niech będzie fakt, że w kolejnej wersji będzie zaimplementowana wielkość fontu 3.5pkt i 4.5pkt co pozwoli bardzo nieznacznie zmniejszyć lub powiększyć font. Być może (chociaż nie obiecuję, że będzie to już w kolejnej wersji) uda się dodać pole Autonumer.
Każda uwaga pisana przez użytkowników jest analizowana i rozważana w kontekście zmian. Na pewno idealnie nie będzie ale można podejmować próy zbliżania się do ideału ;-)

Autor:  Jacek Kurzawa [ poniedziałek, 21 maja 2018, 22:11 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Rzeczywiście pomysł z edycją pliku xml wydaje się niezły.
Przydałby się też jakiś eksport danych z etykiet do pliku np jedna etykieta byłaby jednym wierszem oddzielonym średnikami w pliku eksportu. Domyslam się, że pod kątem wspópracy z bazami danych taki eksoprt będzie.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ wtorek, 22 maja 2018, 08:04 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Jacek Kurzawa napisał(a):
Rzeczywiście pomysł z edycją pliku xml wydaje się niezły.
Przydałby się też jakiś eksport danych z etykiet do pliku np jedna etykieta byłaby jednym wierszem oddzielonym średnikami w pliku eksportu. Domyslam się, że pod kątem wspópracy z bazami danych taki eksoprt będzie.

Oczywiście, możliwość eksportu na pewno zrobię ale jeszcze nie teraz. Planowane są jeszcze zmiany więc dopiero po ich zakończeniu kiedy struktury danych będą już stabilne, będzie można się tym zająć.

Autor:  GrzegorzT. [ wtorek, 22 maja 2018, 08:19 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Jacek Kurzawa napisał(a):
Zrobiłem 27 etykiet z czcionką 4. Po wydrukowaniu odniosłem wrażenie się, że są za małe, i postanowiłem zrobić czcionkę 5.
I się zaczęło... Zmiany wymaga każda etykietka, każdy parametr, praktycznie trzeba je robić niemal od nowa.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zmienić wielkość czcionki w taki sposób, aby pozmieniały się automatycznie rozmiary etykiet? Jak można przyśpieszyć sobie prace? Po zmianie kilku etykiet straciłem wiarę, że uda mi się to dzisiaj skończyc, a czasu tyle nie mam, żeby to robić jeszcze jutro....  :-(
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to pozostać przy rozmiarze 4.


Witam,
wydaje się, że bardzo prostym rozwiązaniem jest edycja w notatniku pliku z etykietami. Wystarczy podmienić daną linijkę poprzez znajdź i zamień (przykład: <FontSize>4</FontSize> zamieniamy automatycznie na <FontSize>5</FontSize>) i zapisujemy

Pozdrawiam
Grzegorz

Autor:  Jacek Kurzawa [ wtorek, 22 maja 2018, 13:53 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Nie jest problemem zmienić w 27 etykietach czcionkę  z 4 na 5. Problem jest w czymś innym. Po zmianie rozmiaru czcionki zmieniają się wymiary wszystkich elementów: szerokość, długość pola, szer dł. ramki i szer dł jeszcze jednego pola. Każdą etykietkę trzeba od nowa budować za pomocą wszystkich dostępnych przycisków. Napisy w etykiecie również rozjeżdżają się w zależności od tego ile zmieści się w jednym wersie. Zmiana wszystkich elementów jednej etykiety zabiera dużo czasu, prkatycznie robi się ją na nowo.
Łatwiej chyba zrobić szablon nowej etykiety i wkopiowywać teksty do przygotowanego szablonu niż przerabiać etykietki z czcionką 4 na czcionkę 5 plus wymiar całej etykietki. Tylko że przy wiekszej liczbie etykiet (danych) z własnymi nazwami szablonów robienia kolejnych nowych szablonów to również żmudna i czasochłonna operacja. W Word taka zmiana poszła by znacznie szybciej, do tego dochodzi łatwość w eksporcie danych i dotarcia do nich (np miejscość Norio znajdzie  łatwo mój komputer w pliku w Word, ale już zaszytego w szablonie templatki w Entomolabels już nie (chociaż nie sprawdzałem tej operacji). W załeżności od tego, co kto lubi dla jednych Entomolabels moze być genialnym narzędziem a dla innych praktyczniejszy może się okazać Word.  Może to kwestia przyzwyczajeń do pewnych operacji i sposobu myslenia.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ wtorek, 22 maja 2018, 14:49 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

Zdecydowanie należy zacząć od projektowania szablonów. Sprawdzony i przetestowany szablon to gwarancja uniknięcia problemów jakie Tobie wystąpiły. Ja ostatnio doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić większą etykietkę i w jednej płaszczyźnie mieć wszystkie dane niż dawać na szpilkę dwie lub więcej etykietek. Wtedy po pierwsze wszystko od razu widać a po drugie nie trzeba wyciągać okazu z gabloty, żeby sprawdzić zawartość dolnych etykietek.

Powoli dojrzewam do napisania - jednak - polskiej, dokładniej instrukcji do EntomoLabels, z pełną specyfikacją struktur XML, gruntownym opisaniem zasad projektowania szablonów, używania na co dzień, radzenia sobie z problemami itp. Sądzę, że chyba warto poświęcić kilkadziesiąt godzin.

Generalnie przyjąłem zasadę numerowania okazów (numer okazu drukuje się na etykietce) i wpisywania ich do tabeli Excela. Nawet jeśli okaz jest nieoznaczony to problemu nie ma, po oznaczeniu można uzupełnić tabelę znając numer okazu. Tak samo łatwo odnosić się do numeru okazu przy robieniu wszelkich preparatów, zawsze odniesienie do tego numeru jest szybko identyfikowalne.
Pustą strukturę takiego arkusza wkrótce udostępnię - wraz z komentarzem, być może komuś się przyda. Mój kolega to wymyślił i stosuje od wielu lat, ja dopiero od tego roku. Nie będę uzupełniał tabeli bo by mnie emerytura zastała ale nowe okazy już ewidencjonuję. W każdym razie jest łatwy dostęp do informacji, można szybko coś przefiltrować, sprawdzić gatunek, roślinę, preparat - zamiast gmerać w gablotach. No i czas, czas, czas...
Docelowo chciałbym połączyć bazę okazów z EntomoLabels i eksportować dane z Excela wprost do EntomoLabels. Oczwiście to jakaś przyszłość, zwłaszcza, że programowania w VBA nie znam specjalnie, może uda się kogoś namówić do pomocy, zobaczymy. Na razie sezon w pełni i trzeba się wyrabiać z bieżącą obróbką i hodowlą materiałów.

Autor:  Grzegorz Banasiak [ sobota, 23 cze 2018, 11:46 ]
Tytuł:  Re: Jeszcze nowsze EntomoLabels

W najbliższym czasie pojawi się nowa wersja EntomoLabels. Uwzględni ona potrzeby niektórych użytkowników i uporządkuje (mam nadzieję, że ostatecznie kwestie wyglądu paska narzędzi). Dokonałem również kilku poprawek w kodzie. Najważniejsze zmiany to:

- przesunięcie przycisku dodaj na prawą stronę listy szablonów
- dodanie możliwości usuwania plików z danymi labelset bezpośrednio z aplikacji
- dodanie możliwości usuwania szablonów bezprośrednio z aplikacji
- przesunięcie opcji "wrap text" do kontrolek textbox
- usunięcie listy rozwijanej z kolorami i dodanie przycisków tylko z kolorami potrzebnymi
  (czarny, kolory dla wszystkich opcji typów)
- zoomowanie oraz aktualizacja linijki do każdej rozdzielczości z fullHD włącznie

----
w kolejnych wersjach planowane jest
- dodanie trzech przycisków z symbolami zdefiniowanymi przez użytkownika
- dodanie przycisków do szybkiego pozycjonowania obiektów (przesuń w lewy górny róg, wyśrodkuj, rozciągnij na całą szerokość itp.)
- możliwość autonumerowania etykietek
- obsługa jednego lub dwóch standardów kodów QRcode/UpCode (zdaje się, że ten drugi jest używany w muzeach do numeracji okazów)

Gdyby ktoś z użytkowników miał jakieś uwagi - to bardzo proszę pisać. Wpiszę na listę "skarg i zażaleń" i zobaczymy co da się zrobić. Jak zwykle do ściągnięcia z labels.entomo.pl

Załączniki:
el_new_screen_jpg.jpg
el_new_screen_jpg.jpg [ 83.94 KiB | Przeglądane 20 razy ]

Strona 2 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/