Strona 1 z 1

Preparowanie majkowatych- Meloe sp.

: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 16:11
autor: Dariusz Twardy
Po grudniowych odłowach Meloe rugosus Marsh.,nasunęła mi się myśl,dotycząca preparowania chrząszczy z rodzaju Meloe sp. Początkowo nie "patroszyłem" tych chrząszczy, efekt-w trakcie suszenia odwłok bardzo często ulega silnym deformacjom (co niezbyt estetycznie wygląda). Obecnie preferuję "patroszenie" odwłoków - rozcinam jeden bok,pozbywam się jego zawartości,przemywam kilkakrotnie alkoholem lub spirytusem, płuczę w wodzie destylowanej. Następnie odsączam całość chusteczką higieniczną. Na koniec wypełniam wnętrze odwłoka watą (nasączoną alkoholem) i formuję odwłok,nadając mu odpowiedni kształt.
W trakcie wykonywania powyższych czynności uważam na ostatnie segmenty odwłoka(aparat kopulacyjny).

Ciekaw jestem jakie inne metody preparowania stosują szanowni Koledzy?

: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:29
autor: Tawulec
Ja sam nie zajmuję się majkowatymi, ale moja znajoma je zbierała. Tyle, że ona konserwowała majki w alkoholu- myślę, że Twoja metoda, skoro się sprawdza- daje o wiele lepsze efekty, przede wszystkim estetyczne. Poza tym fiolki z alkoholem zajmują sporo miejsca.
Pozdrawiam

Jak wypreparować oleicę ?

: piątek, 14 sierpnia 2015, 16:47
autor: irianl
Widzialem kiedyś w zbiorach pięknie wypreparowane chrząszcze z rodziny Meloe ,chodzi mi konkretnie o to ,
jak wypreparować owada aby "mięsisty odwłok " nie zapadal się i nie wygladal jak "zdepniety"
Chodzi o chrząszcze takie jak Meloe variegatus , proscarabus i podobne .Sa jakies skuteczne i zadowalające metody preparacji
tego rodzaju chrząszczy ?
Proszę o fachowe opinie w tym temacie

Jacek

Re: Jak wypreparowac  ?

: piątek, 14 sierpnia 2015, 17:04
autor: Aneta
Rozciąć odwłok (od spodu), wyjąć flaczki i wypchać środek watą (może być z odrobiną octanu, żeby nie pleśniało). Tak też preparuje się np. duże prostoskrzydłe.

Re: Preparowanie majkowatych- Meloe sp.

: piątek, 4 września 2015, 20:59
autor: irianl
Wouw ! dziekuje expertce za tak radykalnie -fachowa odpowiedz ....Dziekuje !