Sposoby preparowania pająków

Metody preparowania, usypiania, problemy, sposoby.
Filipk
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 20 maja 2007, 20:48
Lokalizacja: Ostrów

Sposoby preparowania pająków

Post autor: Filipk »

Jak w temacie jakie sa metody preparowania pająków.Prosze o rady albo o użyteczne linki.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Posty: 1414
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2004, 07:15
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Specjaliści naukowcy zajmujący się tą grupą jakich znam stosują jedną metodę, konserwacja w alkoholu. Wiadomo że taki zbiór słoików zalanych źle wygląda dla amatora, ale takie są profesjonalne zbiory jeśli chce się robić coś więcej w tej grupie zwierząt.
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 listopada 2009, 20:52 przez Marek Przewoźny, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Brachytron
Posty: 4411
Rejestracja: piątek, 18 lutego 2005, 01:39
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Alkohol. Mój kolega ze studiów swoje dziesiatki tysięcy okazów tak trzyma. Wiedzę ma od profesora Dziabaszewskiego, więc chyba nie robi źle :wink:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Posty: 2565
Rejestracja: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:33
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle/Opole
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

I teoria i praktyka mówi o alkoholu najlepszy ponoć 70% lub 4% formalina. Niestety okazy takie czesto się odbarwiają ale taki już urok tych storzonek ;) Preparacja na sucha nie wchodziw rachube niestety...
Awatar użytkownika
Marek Wanat
Posty: 547
Rejestracja: piątek, 5 października 2007, 10:59
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 1 time

Post autor: Marek Wanat »

Miłosz Mazur pisze:Preparacja na sucha nie wchodziw rachube niestety...
Na wystawie we wrocławskim muzeum mamy kilka wysuszonych okazów większych pająków ze zbiorów przedwojennych i całkiem dobrze wyglądają. W poniemieckiej kolekcji entomologicznej jest też kilka gablot różnych pajęczaków na szpilkach, preparowanych zupełnie jak owady. Pewnie niektóre ważne cechy w ten sposób szlag trafił, i kolory też, ale jak ktoś ma taki kaprys, to można spróbować z jakimiś większymi sztukami. W przypadku pająków z pewnością trzeba patroszyć podobnie jak np. duże pasikoniki, czy gąsienice motyli (tych też mamy trochę jako "wydmuszki", mają ze sto lat i nawet trochę ubarwienia im zostało).
Awatar użytkownika
Robert M.
Posty: 377
Rejestracja: poniedziałek, 26 września 2005, 17:07
Lokalizacja: Opole / Branice
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

jak chcesz nabic pająka na szpilke to trzeba wypatroszyc, pozniej masz kilka opcji. A najlepiej zobisz jak zapytasz cioci google bo niemal na kazdym forum terrarystyczbnym jest jakis poradnik tyczacy sie tego tematu.
Awatar użytkownika
G.Antoni
Posty: 442
Rejestracja: wtorek, 11 sierpnia 2009, 12:53
UTM: ED10
Lokalizacja: Warszawa (Radzymin) ED10

Post autor: G.Antoni »

Ja preparowałem nasze krajowe pająki i wszystko było ok :wink: u czarnych kątników lecz krzyżaki niestety traciły kolor :cry:
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Dark »

Służę kilkoma linkami :)
Oczywiście dotyczy to ptaszników, ale z krajowymi też da radę:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewt ... 63&t=82374
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewt ... p?t=255119
Awatar użytkownika
Tawulec
Posty: 1745
Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 19:00
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Tawulec »

Pytanie brzmi: do czego mają być pająki. Jeśli do badań, to jednak warto zalewać alkoholem. Jeśli tylko "tak o"- na wystawę, do gablotki, dla siebie/cioci, to suszyć można ;)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do „Preparowanie, chemia.”