Omacnica spichrzanka - "deomolowanie" zapasów

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
tomekd789
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 marca 2020, 16:51

Omacnica spichrzanka - "deomolowanie" zapasów

Post autor: tomekd789 »

Witam jako nowy na forum. Mam nadzieję, że nie było:

Przewidując "social distancing" przez dłuższy czas, narobiłem zapasów.
Teraz mam takie zmartwienie, że "jeśli jeden mol zjada dziennie jedno ziarenko kaszy, to ile moli zeżre mi zapasy w miesiąc?".
Dlatego wdrożyłem następujący protokół "demolowania" produktów, i chcę Was zapytać o opinię na temat skuteczności:

Raz w tygodniu wkładam produkty do piekarnika, na 60 stopni (około) i termoobieg, i trzymam tam przez 40 minut.

Pozdrawiam,
Tomek D.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Posty: 9490
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 19:35
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Podziękował(-a): 4 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Omacnica spichrzanka - "deomolowanie" zapasów

Post autor: Jacek Kurzawa »

Szkodniki magazynowe mają prób śmiertleności znacznie niżej, wystarczy okolo 45 st C przez 20-30 minut, dla róznych gatunków to są oczywiście rożne wartości. Tu jest żywność, więc należaloby się też zastanowić, jakie temperatury nie spowodują jej przetowrzenia.
Tu jest dyskusja: https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?p=260614#p260614
tomekd789
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 marca 2020, 16:51

Re: Omacnica spichrzanka - "deomolowanie" zapasów

Post autor: tomekd789 »

Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”