Strona 1 z 1

Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: piątek, 26 października 2018, 19:34
autor: Jacek Kurzawa
Mam pytanie, głównie do osób zajmujących się na codzień pracą przy zbiorach entomologicznych.

Jaka jest temperatura (max) potrzebna do zabicia wszystkich postaci Anthrenus i Attagenus, głównie larw i jajek?

Ile czasu przeżywają i w jakich temperaturach?

Miałem swego czasu coś na ten temat, teraz szukanie zajmuje mi sporo czasu, ale jeszcze poszukam. Znalzłem, że przy temp 50C z poczwarek Attagenus lęgną się samce już niepłodne.

Chcę zastosować piekarnik jako miejsce do zadziałania temperaturą na zarażone pudełka.
Zaraz zresztą poeksperymentuję, bo mam kilka larw w małych pudełkach, więc mam na czym.

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: piątek, 26 października 2018, 19:48
autor: Jacek Kurzawa
Już znalazłem sporo informacji. generalnie śmiertelność powyżej 90% uzyskuje się już przy 50C i czasie około 10 minut. Są jednak takie gatunki jak Attagenus verbasci, który wytrzymuje przy 50C do 6 godzin, podczas gdy jego krewniacy z rodzaju tylko 30 minut. Są więc lepsi zawodnicy i to nad nimi trzeba się pochylić....

Z temperaturą nie można przesadzić, żeby nie wysuszyć zbytnio owadów (tkanek miekkich) i nie zrobić z owada "suchara". Jakie macie doświadczenia w stosowaniu wysokich temperatur do zabijania szkodników zbiorów muzealnych (kwarantanny zbiorów)??

I trochę o zabijaniu mrozem (Peackock, 2013):
Freezing is advocated as an efficient way to kill all stages of insect life : - I8°C. for 48 hours
should be sufficient in most cases (Crisafulli, 1980; Stansfield, 1989). Anthrenus
verbasci eggs are known to be killed after only 2 hours at - I8°C. and Trogoderma eggs
are killed after 9 hours at -I8°C., but eggs of these beetles in the middle of a sack of
grain take 50- 60 hours to die (Billings, 1984, unpublished report).
I o wysokiej temperaturze:
Heat is also a very reliable way of treating infested insect drawers or boxes. In the BMNH they are placed in a
laboratory oven for 24 hours at 50°C. to kill Anthrenus and Reesa adults and larvae,
although the insects seem to be dead after only I hour. Trogoderma spp., which are far
less likely to be found in a British museum, have a far greater resistance to heat, and
larvae have been known to survive for 8 days and adults for 6 days at 45°-50°C., 20-
30% R.H. (Howe, 1952b)
I z innego źródła:
Low Temperature
Many insect species are tolerant of low temperatures, and to kill museum pests objects must be exposed to -30C
for 3 days or -18C for at least 14 days.
Elevated Temperature
High temperatures of above 52C will kill most museum pests in one hour. Objects can be treated without bagging in a special humidity-controlled chamber at 52C, such as the Thermo Lignum process (Nicholson and Von Rottberg, 1996).

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: piątek, 26 października 2018, 21:38
autor: janusz_polak_2000
te -18°C mamy już w typowych lodówkach... by zabić ?włośnia

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: sobota, 27 października 2018, 17:33
autor: Adam Larysz
W Muzeum Górnośląskim wkładamy materiał do komory termicznej na 72 h przy temp. 48° C.

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: sobota, 27 października 2018, 18:37
autor: Jacek Kurzawa
:okok: Tak, poczytałem, że najniższe, ale już skuteczne temperatury są w przedziale 48-52 stopni. Aby jednak nie wysuszyć zbytnio materiału lepiej zastosować nieco niższą temperaturę np. 44 C a wydłużyć czas, co odniesie taki sam skutek w kwestii śmiertelności larw a może wpłynąć jednak korzystnie na stan okazów.

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: sobota, 27 października 2018, 20:58
autor: adam k.
W Muzeum Częstochowskim stosuje się analogicznie temperaturę i czas wygrzewania. W moim piecyku na jedną gablotę testowałem też temperatury niższe tj. 41-43°C.
Okazało się, że po upływie 72 godzin jednak przetrwały żywe osobniki.

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: sobota, 27 października 2018, 23:47
autor: Antek Kwiczala †
Temperatura, przy której następuje śmierć organizmu jest związana z temperaturą denaturacji białek w tym organizmie. Dla człowieka przyjmuje się temperaturę około 42 stopnie C. Okazuje się jednak, że ta temperatura zależy od pH płynu komórkowego. Np. pewne bakterie termofilne, żyjące w gejzerach wytrzymują bardzo wysokie temperatury. Dochodzi wtedy do tzw. renaturacji a po usunięciu czynnika denaturującego, białko powraca do formy aktywnej. Jak widać, teoretycznie sprawa jest bardziej skomplikowana.

Re: Ochrona zbioru przed Anthrenus i Attagenus

: środa, 17 kwietnia 2019, 13:00
autor: Kafelan
W jednym z czeskich sklepów entomologicznych można kupić - Dezinfekční proužky. Są to paski nasączone mieszanką Chlorpyrifos + Empenthrin. Co można powiedzieć o skuteczności takiej metody w zwalczaniu szkodników.