Forum Entomologiczne

Motyle, chrząszcze, muchówki, błonkówki, ważki i in.
Teraz jest Cz, 9 wrz 2010, 17:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co hodujecie?
PostNapisane: Pn, 1 lut 2010, 18:28 

Witam!
Chciałbym abyście opisali tutaj, jakie motyle hodowaliście ostatnimi czasy i czy był to dobry wybór. Po prostu opiszcie w kilku-kilkunastu słowach, jak takie hodowle wyglądały. Od czego zaczęliście, co w tej chwili hodujecie...
Spytacie- A po co? Dlaczego?
Odpowiem- Abyśmy ja, i inni "początkujący" hodowcy motyli, mogli uczyć się na waszych błędach, jeśli takowe popełniacie ;x

Jeśli chodzi o mnie, to swoją przygodę z motylami zacząłem jesienią 2009 roku, znaczy kilka miesięcy temu... jeśli można to nazwać przygodą, gdyż na teorii się skończyło. Nie hodowałem żadnego motyla (jeszcze) ale napaliłem się na nasze polskie rusałki, więc czekam niecierpliwie na wiosnę...

Teraz kolej na Was... napiszcie coś o swoich hodowlach.
Pozdrawiam Przemek.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: Pn, 1 lut 2010, 19:24 

Znasz angielski?

Zobacz profil WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Pn, 1 lut 2010, 21:45 

Cześć!

Ja na początek chcę dodać że hodowla motyli to nie jest łatwa sprawa.
Hodowałem kilka polskich gatunków zawisaków, sówek oraz gąsienice Vanessa atalanta.
Pierwszy problem z jakim się napotkałem, to świeżość pokarmu. W zależności od wieku gąsienicy potrzebuje ona liści w różnym wieku. Młode, dopiero co wyklute gąsienice często uznają za pierwszy pokarm osłonkę jaja, z której wyszły. Należy bowiem młodym gąsienicom podawać jak najświeższy pokarm, a zaleca się młode pędy. Gąsienice starsze także potrzebują świeżego pokarmu, ale nie muszą to być młode liście.

Równie ważna jest ilość pokarmu.
Jeśli podasz larwom go zbyt mało, uznają one że okres wegetacji roślin się już kończy i zaczną się przepoczwarzać. Nie jest to dobrym znakiem, gdyż mało odżywione larwy mogą nie przeżyć okresu diapauzy, i nic z nich nie będzie. Dlatego, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na hodowlę lepiej zostawmy Gąsienice w naturze.

Ważna jest też temperatura, w której zimują na ogół poczwarki. Można trzymać je w zimę w lodówce w temperaturze kilku stopni, jak również w specjalnie przygotowanym 'inkubatorze' (czyli akwarium na dnie którego zamontowana jest grzałka i chłodziarka przykryta piaskiem, i w którym zawieszone są półki z poczwarkami. Ważny jest także termometr, aby kontrolować temperaturę.)

Hodowałem poczwarkę Proserpinus proserpina cudem znalezioną i niestety nie mając wtedy jeszcze doświadczenia zmarnowałem ją, ponieważ gdybym ją zostawił na wolności pewnie by przeżyła. Dziwi mnie jednak fakt że Proserpinus nie był widywany na Śląsku od dziada pradziada, i żyje on na kserotermicznych łąkach a nie w zacienionym ogrodzie nad potokiem i na podłożu piaskowcowo-łupkowym czyli na lichej skale.

A tak poza tematem to dlaczego Bartku pytasz o Angielski???

Pozdrawiam serdecznie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn, 1 lut 2010, 23:21 

Kto: Xawery Dobrzański
http://www.entomo.pl/forum/dload.php?action=file&id=65

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 00:41 

Pomyslalem o Breeding Butterflies and Moths E. Friedricha. Fajna ksiazka. Parowanie, skladanie jaj, hodowla gasienic, zimowanie, jak przechowywac material, przesylac, itp. Gatunki europejskie.
Gdzies tam mam ja w pdf, moge podeslac.

Zobacz profil WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 01:17 

Kto: Grzegorz Banasiak
bartek.g napisał(a):
Pomyslalem o Breeding Butterflies and Moths E. Friedricha. Fajna ksiazka. Parowanie, skladanie jaj, hodowla gasienic, zimowanie, jak przechowywac material, przesylac, itp. Gatunki europejskie.

W dziale download jest do pobrania polska książeczka "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli" - to jest odpowiednia literatura dla początkującego.

Zobacz profil Wyślij e-mail WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 10:30 

Umieściłem to w linku 2 posty wyżej ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 19:50 

Aha rozumiem teraz o co chodzi z tym angielskim. Podaj link lub tego PDF-a to można przecież przetłumaczyć na polski przez tłumacza, mam takiego na płytce chyba z ''Rzeczpospolitej''. Jak przetłumaczę to wrzucę na forum! :grin:

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 20:37 

Takie translatory to można sobie o kant nie powiem czego rozbić... Niestety.

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 21:36 

bartek.g napisał(a):

Jak możesz to chętnie bym poczytał :
4zadzior@wp.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 21:58 

Ja też:
pjanek007@wp.pl
Wyślij też na;
kozir@onet.eu

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 22:40 

wyslalem

Zobacz profil WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Wt, 2 lut 2010, 23:08 

Ja mam na razie małe doświadczenie w hodowli, dlatego zmierzamy u nas w kole pohodować coś od wiosny. Jak hodowla się uda to mogę napisać :) A książeczka się przyda i też bym prosił: klaus.vk5@gmail.com
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 09:58 

Ja też poproszę ryba654321@interia.pl
A co do hodowli to w tym roku muszę przyznać, że trochę dałem dupy, a mianowicie pojemnik z poczwarkami który to spędzał zimę w lodówce, podczas świąt gdy jedzenie ma dla innych większy priorytet musiałem wystawić na dwór. Wtedy wprawdzie temp. była zbliżona 0. Z Tym, że po świętach zapomniałem poczwarki umieścić z powrotem w lodówce. I zrobiłem to dopiero w zeszłym tyg. Czyli poczwarki bez żadnych zabezpieczenie (leżących na piasku z wermikulitem) były wystawione na temp -27*C. Ale na szczęście dla mnie nie przeżyła tego tylko 1 poczwarka. W momencie przenoszenia poczwarki były totalnie zamarznięte.

Ostatnio edytowano Śr, 3 lut 2010, 11:37 przez Robert M., łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:14 

Kto: Damian Zawadzki
Ja też chętnie bym poczytał. Proszę podesłać na adres deny561@wp.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:30 

A nie lepiej rzucić do downloadu?

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:31 

Ooo, Dziękuję ci Bartku, wszystko jest ok! :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:32 

No tak to by wiele ułatwiło innym :razz:

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:46 

Tawulec napisał(a):
A nie lepiej rzucić do downloadu?

Książka ta widze ukazała sie w 1986 roku, prawo autorskie więc na nia obowiązuje, wrzucenie więc jej w ogolno dostępny download to głupi pomysł i ewidentne łamanie praw autorskich

Zobacz profil WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:54 

Cóż- myślałem, że to nieco starsze wydanie.. To była tylko sugestia.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 20:59 

:smile: spoko dlatego sprawdziłem żebyście się nie sparzyli

Zobacz profil WWW 

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 21:03 

Chociaż na zdrowy rozsądek rozsyłanie e-mailem również nie jest specjalnie legalne :mrgreen: Ale przynajmniej idzie jedynie na adres rozsyłającego.

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 21:06 

Ściąganie z neta już również nie jest nielegalne!
Wszedł nowy przepis, że jeśli robimy to niezaczęsto i nie rozpowszechniamy innym ściągac możemy wszystko. Tyczy się to plików mp3, pdf itp

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 3 lut 2010, 21:07 

Nie mówiąc tego o prawach autorskich oczywiście to już inna sprawa! :razz:

Tytuł:
PostNapisane: Pt, 5 lut 2010, 21:36 

A chodował ktoś kiedyś Actias isabellae???
Trudna hodowla czy tak jak wszystkich innych pawic???

Czekam na odpowiedzi!!!

pozdrawiam! :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt, 5 lut 2010, 22:56 

Ja hodowałem Actias selene i muszę przyznać ze hodowla nie należy do najprostszych. Najtrudniejsze jest już samo kojarzenie par trzeba zapewnić dobre warunki aby chciały się reprodukować :) Co do A. isabellae to różnica polega na tym że zeruje na iglastych, i ma trochę mniejsze wymagania.

Tytuł:
PostNapisane: So, 6 lut 2010, 00:39 

isabellae nie należy do rodzaju Actias, ale Graellsia. Więcej informacji o biologii tego gatunku można znaleźć tutaj: http://tpittaway.tripod.com/silk/g_isa.htm

Tytuł:
PostNapisane: So, 6 lut 2010, 17:15 

Drogi Antku!

Na stronie internetowej ,,Moths and Butterflies of Europe and North Africa'', czyli http://www.leps.it/ podane jest że Gatunek ten należy do rodzaju Actias, ale kwalifikuję to do jakiejś małej pomyłki ponieważ nie chcę abyś pomyślał że mam zamiar podważyć Ci autorytet! :wink:

Muszę przyznać że nie jestem jakimś zaawansowanym hodowcą ale mam zamiar kupić ten gatunek, jednak nie wiem czy dostanę je na Actias.de :?:

Może teraz Wy się wypowiecie, i pomożecie młodszemu koledze! :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So, 6 lut 2010, 19:36 

Na actias.de w tym roku było kilka ofert tego gatunku. Cena mniej-więcej taka sama jak za inną przepiękną pawicę - Actias dubernardi (czyli jakieś 20 euro za 15 jajeczek, i 10 euro za 1 kokon/poczwarkę, jeżeli mnie pamięć nie myli :wink: )

A jeżeli chodzi jeszcze o nazwę rodzajową isabellae, to ja najczęściej spotykałem się z nazwą Graellsia :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N, 7 lut 2010, 00:13 

Cytuj:
kwalifikuję to do jakiejś małej pomyłki
To może nie pomyłka, ale różnice zdań taksonomów. Część z nich uważa za poprawną kombinację Actias isabellae, a część Graellsia isabellae. Nawet najnowsza literatura ("Moths of Europe" P.Leraut) podaje jako poprawną nazwę rodzajową Graellsia, ale już Fauna Europaea traktuje jako poprawną nazwę Actias. Sam jestem ciekawy, jak zakończy się ta różnica poglądów (pewnie do kolejnej rewizji któregoś z taksonomów :smile: ).

Tytuł:
PostNapisane: N, 7 lut 2010, 00:35 

Na stronie, którą zalinkowałeś, Antku, czyli Saturniidae of the Western Palearctic jest następujaca notka:

Cytuj:
Taxonomic note. A in-depth cladistic analysis of the Actias/Argema/Graellsia species group by Ylla, Peigler & Kawahara (2005) demonstrated that Graellsia should be retained as a genus separate from Actias. It appears to be the most basal of this group, being the first species to split off the Actias/Argema evolutionary line.

I jeśli ktoś ma ochotę poczytać co ci panowie wymodzili, to jest i pdf-ik ;) :
http://redalyc.uaemex.mx/redalyc/pdf/455/45513106.pdf

Tytuł:
PostNapisane: N, 7 lut 2010, 17:27 

Dzięki Aneta za link źródłowy! Wynika z tej pracy, że synonimizację rodzajów Graellsia i Actias przeprowadził Nässig w 1991 roku traktując rodzaj Actias jako takson parafiletyczny, i opierając się na ogólnym podobieństwie motyli. Jednakże ani morfologiczna, ani molekularna analiza nie potwierdzają tej synonimizacji. Kolejne prace (Ylla & Sarto 1993, oraz Regier at al. 2002) potwierdzają, że ta synonimizacja była niesłuszna. Autorzy pracy uważają, że rodzaj Graellsia powinien istnieć jako odrębny rodzaj. Takie też jest stanowisko Pittawaya na stronie Saturniidae of the Western Palearctic.

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 10 lut 2010, 16:20 

Łał... Zadałem pytanie a potem zniknąłem na dziesięć dni, wracam a tu cały szereg ciekawych informacji i ileż linków! No, świetnie! Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. :)
Co do pierwszego pytania- angielski znam, może nie za dobrze, ale znam... zawsze można troszeczkę pomóc sobie słownikiem czy translatorem ;)
Co dalej... Niesiołowskiego już czytałem, naprawdę ciekawa pozycja. Choć przyznam się, że czytałem tylko o łapaniu tych pięknych owadów, a rozdziały o ich preparacji omijałem.
A co do Breeding Butterflies and Moths prosiłbym o podesłanie- przemek2103@poczta.onet.pl

Jeszcze raz dzięki za linki. Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe wypowiedzi o swoich hodowlach.

Ostatnio edytowano Śr, 10 lut 2010, 16:28 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr, 10 lut 2010, 16:38 

Ja również byłbym zainteresowany ową pracą: actias93(at)onet.eu

Tytuł:
PostNapisane: N, 2 maja 2010, 19:39 

Witam Wszystkich bardzo serdecznie!
Minęło cztery miesiące od założenia tematu... Wiosna już na dobre się u nas zadomowiła, choć ostatnio pogoda się pogarsza- pochmurno się robi i padają deszcze, przynajmniej u mnie :d ...
4 miesiące, może nie dla innych ale dla mnie udane- choć napaliłem się na rusałki, to los przysłał mi "coś" innego. Pewnie niektórzy już wiedzą- znalazłem w kwietniu kilka skupisk jaj brudnicy nieparki i oczywiście sobie je "zaadoptowałem"... Samica złożyła jaja w pobliżu wierzby, która w zimie tego roku została przewrócona, gdyż była już tak stara i spróchniała, że najmniejszy wiatr mógł się jej pozbyć (jej ile przecinków :d ). Więc, poza kilkunastoma lub więcej gąsieniczek zabranych przeze mnie, wszystkie przeniosłem w miejsce, gdzie rośnie więcej tej rośliny żywicielskiej- słyszałem, że brudnica bardziej od wierzby lubi dęby, ale te rosną o wiele dalej, a poza tym nie chciałem narażać się ich obrońcom- w końcu brudnica to "szkodnik"...
Teraz moje gąsieniczki są o większe, niż te na wolności... mają ponad centymetr, podczas gdy "tamte" nadal nie wychodzą poza jego połowę... Na szczęście w swojej hodowli mam okazy z kilku złóż jaj, więc nawet jeśli podrosną za szybko, to znajdą partnera z innej rodzinki ;)
No to koniec... napisałem chyba wszystko, co chciałem, a jak o czymś zapomniałem, to z całą pewnością to dopiszę... a teraz proszę, abyście i wy napisali coś o swoich doświadczeniach, bo jak na razie tylko kilka osób coś naskrobało...
Pozdrawiam
Przemek M

P.S. A zawsze myślałem, iż nie potrafię pisać długich postów... a to niespodzianka :cool:
P.M.

Tytuł:
PostNapisane: N, 2 maja 2010, 21:13 

Ja gdzieś na początku kwietnia rozmnożyłem Sphinx pinastri, teraz niektóre gąsienice są na L3 :smile: Hodowla idzie nawet nieźle, ale trudno te gąsienice dostrzec w gąszczu igieł na gałązkach sosny :roll:

Tytuł: Re: Co hodujecie?
PostNapisane: Cz, 3 cze 2010, 21:22 

Pora odnowić temat...
A więc, moje brudnice podrosły już do 3 i więcej cm... Mam już nawet kilka poczwarek.
Ale prócz tych gąsieniczek podczas zbierania dla nich pokarmu- głównie wierzby- znalazłem jeszcze troszkę innego materiału na hodowlę, a do tego przy szperaniu w pokrzywie także coś się trafiło...
Przy wierzbie znalazłem jakąś zwójkę... wydaje mi się, że Archips Crataegana, ale oczywiście pewien nie jestem :d kilka Phlogophora meticulosa, troszeczkę (może więcej :D ) larw jakiś chrząszczy- dwa "rodzaje", małe czarne i duże białe z dwoma czarnymi rzędami kropeczek... larwy oczywiście. Sorki, ale nie zrobię zdjęć, bo aparatu nie mam a z komórki to wstyd wrzucać ;)
Na pokrzywie znalazłem Hypena proboscidalis i już nawet motylek wyszedł, i kilka gąsieniczek bardzo podobnych (dla mnie oczywiście) do tego (tej?) Rozsczepki ścianka(i)- ale być może to Pleuroptya ruralis... prócz tego kilka mikrusów co już dawno mi odleciały :D
A w ciągu ostatnich dwóch-trzech dni znalazłem jedną niedźwiedziówkę kaję i dwie inne, które brałem z początku też za kaję- tylko myślałem, że przed ważną wilinką, która nadaje im tak czerwonoczarne długie włoski ... ale to jest raczej Phragmatobia fuliginosa, którą na początku sezonu z poczwarki wyhodowałem- piękny motyl...
No! Tak czytając to okazuje się ,że żyłem w błędzie i tak na prawdę to był- znaczy jest dla mnie udany sezon! Pfe... nie zapeszam... ;)

Oby dla was był bardziej udany!!!
P.M.

PostNapisane: Cz, 3 cze 2010, 22:48 

Z ciekawszych to aktualnie:

A. atlas
B. tancrei
S. pavonia
S. pyri
S. ligustri
M. tiliae
E. potatoria
A. pernyi

Poszukuję materiału hodowlanego polskich zawisaków, jak również że tak powiem- trupów polskich zawisaków z ekranu zdjętych i octanem potraktowanych (do spreparowania). Więc proszę śmiało pisać jakby co, a jakoś się dogadamy.

PostNapisane: Pt, 4 cze 2010, 12:36 

Ja hoduję A.atlas, S.pavonia i A.caja.
PS. Czy to normalne, że gąsienice S. pavonia w wieku L4 zaraz po wylince mogą mieć ok. 3 cm długości?

PostNapisane: Pt, 4 cze 2010, 13:30 

Kto: Adam Gościniak
Moje miały po wylince jakieś 4-5 centymetrów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]