Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest poniedziałek, 18 gru 2017, 09:57

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozwilżanie, odmaczanie
PostNapisane: czwartek, 28 sie 2014, 13:11 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
ODMACZANIE viewtopic.php?f=30&t=23
Odwilżanie motyli do preparowania viewtopic.php?f=30&t=7929
ABC viewtopic.php?f=54&t=2427

Na szybko
Cytuj:
Gdy są to okazy małe (tak poniżej 1 cm, ale to też zależy od stopnia sklerotyzacji) i delikatne to wrzucam je do octu (takiego zwykłego zs sklepu - 10%) i podgotowuje to pierwszego lekkiego wrzenia ..... (..)Duże chrząszcze natomiast i mocno zesklerotyzowane po prostu wrzucam na parę chwil do wrzątku.    Marek Przewoźny

drobnym okazom (...) wystarczaja 2 min. w goracej wodzie destylowanej... Paweł Jałoszyński

nie można odmaczać w temperaturze powyżej 60 stopniu, a już na pewno nie wolno gotować czy wrzucać do wrzątku. Wtedy nieodwracalna denaturacja białek spowoduje trwałe usztywnienie.  Lech Borowiec

Powoli
Cytuj:
powolne rozwilżanie w temperaturze pokojowej jest możliwe, ale należy do wody w pojemniku dodać trochę octu - niskie pH zapobiega wzrostowi większości mikroorganizmów przez dość długi czas    Marek Wełnicki

Metoda na sztywne okazy chrząszczy
viewtopic.php?p=9222#p9222

Cytuj:
Na takie trwale sztywne okazy, lub bardzo stare, zatruwane np. cjankiem lub parami siarki,   może pomóc tylko metoda pepsynowa.
Potrzebny jest też kwas solny
Przygotowujemy 1,5% roztwór kwasu solnego i do litra takiego roztworu wrzucamy, na oko, nieco pepsyny (tak na koniuszku noża...
Z naszej praktyki wynika, że dla mniejszych chrząszczy czas moczenia może być do doby, dla większych nawet do tygodnia.     
                                                                                                                                          Lech Borowiec


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil WWW 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group