Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest poniedziałek, 18 gru 2017, 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: sobota, 7 lip 2012, 16:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Czy ktoś z posiadaczy kamer tubusowych mógłby napisać parę zdań o ustawianiu balansu bieli ? Z jakiego oprogramowania korzystacie ? Jak sobie radzicie z przekłamywaniem barw.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: sobota, 7 lip 2012, 16:44 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
Z balansem bieli bywa czasem tak, że nie można go ustawić poprawnie, jesli są dwa źródła światła o różnej temperaturze barwowej. Może to być więc światło słoneczne plus oświetlenie sztuczne. Z racji tego, że promienie padają z różnych kierunków obiekt jest oświetlony nierówno pomieszanym światłem. Balansowanie bieli takiego obiektu jest niewykonalne. Próbkę można zobaczyć tutaj, właśnie na fotkach robionych na szybko: viewtopic.php?f=65&t=22848

Poza tym oczywiscie dołączam sięz ciekawosci do pytania, jak odbywa sie balans bieli w kamerkach., pewnie za pomocą oprogramowania, tak jak w przypadku skanowania (oprogramowanie wejsciowe TWAIN).


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: sobota, 7 lip 2012, 17:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Jacek, już mam lampki i zacząłem testy. Na początku było za dużo światła (pierścień diodowy + 3 lampki), po zrobieniu dyfuzora z kalki jest ok ale właśnie przekłamuje kolory i eksperymentuję z różnymi programami. Ściągam nowe aktualne oprogramowanie i zobaczymy co będę mógł korygować.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: sobota, 7 lip 2012, 17:44 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
Czyli domyśliłem się, z czym możesz miec problem.... są to dwa źródła światła. Programowo raczej się nie da z tym walczyć, chyba że nasyceniem, zmniejszając kolor do cz-b :-)
Jesli uda Ci sie dobrze rozproszyc swiatło to bedzie szansa na to, że mniej więcej wszedzie dojdzie taka sama mieszanina dwóch róznych źródeł światła. Spróbuj zrezygnować z oświetlenia pierscieniowego i przetestuj balans bieli. Może okazać się to łatwiejszą drogą do uzyskania bieli  a strata światła do zaakceptowania (nie wiem na ile wydajne jest to ośwetlenie z oswietlacza pierscieniowego, ale dwa źródła światła = problem z balansem bieli).


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 11:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
...ja bym się nie przejmował balansem bieli ,istotne jest  dobre, rozproszone światło  ,resztę zawsze można poprawić w byle jakim darmowym programie do obróbki zdjęć.
Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 11:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Rafał Celadyn napisał(a):
...ja bym się nie przejmował balansem bieli ,istotne jest  dobre, rozproszone światło  ,resztę zawsze można poprawić w byle jakim darmowym programie do obróbki zdjęć.
Pozdrawiam
Rafał

No właśnie, okazuje się, że zrobienie "dobrego rozproszonego światła" też nie jest łatwe. Najpierw miałem problem ze zbyt małą ilością światła, teraz światła jest dosyć a nawet za dużo (ale to nie problem) ale różne wersje dyfuzora trzeba przetestować, żeby wybrać optymalny. Nie próbowałem jeszcze cienkiego styropianu...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 21:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Testy oświetlenia wypadają coraz lepiej. Dyfuzor z dwóch wartstw kalki spisuje się o wiele lepiej niż z jednej. Załączam przykład, zmniejszony i zbyt mocno obrobiony ale "świetlnie" chyba jest ok ? Obiekt ma ok. 2mm.
Nie bez znaczenia były indywidualne warsztaty u Jacka (Admina), które otworzyły mi oczy na parę spraw. Późniejsza obróbka grafiki jak na razie wychodzi mi katastrofalnie ale nie tracę nadziei ;)


Załączniki:
Komentarz: Stos: 10 skład: Combine Z5 obróbka: Helicon Filter 5
wynik1_s10_polowa.jpg
wynik1_s10_polowa.jpg [ 109.28 KiB | Przeglądane 3138 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 21:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
...wg mnie wszystko w porządku  :ok: ,kolory trochę przeinaczone, ale to zawsze można poprawić.Nie wiem, jak to wygląda w naturze, ale wyobrażam sobie coś takiego :arrow:
Pozdrawiam
Rafał


Załączniki:
wynik1_s10_polowa.jpg
wynik1_s10_polowa.jpg [ 67.15 KiB | Przeglądane 3128 razy ]
Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 21:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Rafał, jak mi zaraz nie napiszesz jak to zrobiłeś to przy następnym spotkaniu zostaniesz uduszony ;)
Rewelka. Kurczę, jeszcze dużo muszę się nauczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: niedziela, 8 lip 2012, 21:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
...to są proste sprawy ,tylko potrzeba troszeczkę wyczucia i praktyki  :wink: .W ACDSee są dwa proste aplety:"Balans kolorów" i "Kolor zaawansowany" w nich z kolei masz różne suwaki z dozownikami kolorów ,nasyceniem etc. Większość programów ma coś takiego.Trzeba po prostu popróbować ,najważniejsze to mieć trochę pojęcia o mieszaniu kolorów i dobry wzrok,żeby wiedzieć jaki kolor ściągnąć, a jakiego dodać...przykro mi ,ale wytłumaczyć inaczej tego nie sposób-to proste, więc po paru próbach chwycisz to w locie :ok: ,a jak nie, to zawsze możesz podesłać do mnie  :wink: .
Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 10 lip 2012, 20:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
i kolejne próby... i znów nie mogę sobie poradzić z postedycją. Zaraz wyślę surowe "składanki" do Rafała - skoro się zadeklarował, zobaczymy co wyciśnie.

edit: larwa z alkoholu więc naskórek tu i tam lekko rozwarstwiony.


Załączniki:
larwa bok_jpg.jpg
larwa bok_jpg.jpg [ 137.7 KiB | Przeglądane 3074 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 10 lip 2012, 22:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
...na tej fotce jest problem ze światłem...powiedz mi tylko jaki kolor ma samiczka w naturze (po kąpieli w alkoholu),bo jak tego nie będę wiedział to mogę tylko improwizować...np. tak jak poniżej ,a opcji jest tak wiele, że może braknąć  mi życia  :wink: .
Pozdrawiam
Rafał
Obróbka zajęła 15 minut głównie ze wzgledu na to ,że obiekt jest nierównomiernie oświetlony...(mówię o pliku, który dostałem na maila)


Załączniki:
larva 1 after.JPG
larva 1 after.JPG [ 101.86 KiB | Przeglądane 3048 razy ]
Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 10 lip 2012, 22:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Kolor jest mniej więcej taki jak na mojej fotce, może nieco bardziej "matowy". Z tym światłem to cała zabawa jest, niby źródła światła są w jednakowej odległości i symetrycznie do dyfuzora ale raz jest dobrze a raz źle. Dyfuzor chyba jest problemem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 10 lip 2012, 23:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
...zrób dyfuzor w kształcie tuby-musi być dobrze  :wink: ,światło nie z góry -wręcz odwrotnie ,zrób fotkę tej Twojej "machinery" ,z dalsza, z włączonymi źródłami światła-muszę to widzieć, żeby zobaczyć gdzie tkwi błąd...
Pobawię się z fotami jutro...
Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: czwartek, 19 lip 2012, 21:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
I kolejne nowe doświadczenia. Standardowy mikroskop, pojedyncze zdjęcie preparatu, prawie bez obróbki. W tym przypadku przy oświetleniu halogenowym od dołu jest problem z nadmiarem światła.


Załączniki:
rebelia_jpg.jpg
rebelia_jpg.jpg [ 54.86 KiB | Przeglądane 2973 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Wrócę jeszcze do oprogramowania "pobierającego" zdjęcie z kamery. Testowałem wiele różnych, ostatnio korzystałem z Corela ale szukam czegoś bardziej wyspecjalizowane do zdjęć mikroskopowych. Próbowałem też ze ScopeImage - ale nie radzi sobie w Windows 8. Ściągam właśnie Axio Vision LT (darmowy) ale nie wiem nawet czy działa z kamerami TWAIN bo jakoś pokrętnie jest to napisane w User Guide. Może ktoś mógłby zasugerować jakiś soft, z którego jest zadowolony ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: poniedziałek, 1 lip 2013, 23:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwi 2007, 15:15
Posty: 1200
Lokalizacja: Warszawa
Specjalność: Rhopalocera
inne zainteresowania: Foto
Moim skromnym zdaniem, jeśli są problemy z balansem bieli trzeba robić w formacie RAW, gdzie w trakcie obróbki łatwo się go ustawia. Gorzej gdy są źródła światła o różnej temp. barwowej na jednym zdjęciu - a tu jak rozumiem diody LED + lampki (żarówki?). To już się nijak nie da ustawić poprawnie....zawsze będzie zgadywanka. Najlepiej oczywiście używać wszystkich identycznych źródeł światła

Jak dobrze poszukać, to można kupić folie/filtry korekcyjne zmieniające o daną wartość temp. barwowa światła. Są również profesjonalne przyrządy do pomiaru takowej temperatury (np kalibratory do monitorów, ale nie wiem czy można je zastosować do źródeł światła)

W uproszczeniu - jak doświetlamy lampą błyskową przy świetle żarówek, to najlepiej jest założyć pomarańczowy filtr NA LAMPĘ że by obniżyć jej temp. barwową do poziomu żarówek. Mozna też w drugą stronę.
http://allegro.pl/strobist-lee-filters- ... 17100.html
http://allegro.pl/strobist-lee-filters- ... 17760.html
http://allegro.pl/filtry-lee-do-strobis ... 63786.html

przykładowy wpływ na swiatło:
201 Full CT Blue (zmiana temperatury światła z 5600K do 8100K)
202 Half CT Blue (zmiana temperatury światła z 5600K do 6700K)
203 Quarter CT Blue (zmiana temperatury światła z 5600K do 6000K)
204 Full CT Orange (zmiana temperatury światła z 5600K do 2300K)
205 Half CT Orange (zmiana temperatury światła z 5600K do 2900K)
206 Quarter CT Orange (zmiana temperatury światła z 5600K do 3700K)
247 Full Minus Green (niweluje zielony zafarb światła fluorescencyjnego)
248 Half Minus Green (niweluje zielony zafarb światła fluorescencyjnego)

na twoim miejscu zainwestował bym tez w filtry NEUTRALNE do zmniejszania mocy oświetlenia
a) zmniejszasz je o znaną wielkość
b) nie zmieniasz jednocześnie barwy (jak wpływa kilka warstw kalki na temperaturę światła ? na pewno coś zmienia)
http://allegro.pl/filtry-zelowe-lee-fil ... 93380.html

Oczywiście to wszystko przykładowe metody regulacji temp. światła błyskowego, jak ze światem ciągłym....no cóż nie wiem, trzeba poeksperymentować, ale mam nadzieję ze to będzie pomocne w walce z kolorem :-)zasadniczo filtry będą zmieniały barwę o odp. ilość kelvinów 5600 to przyjęty standard dla lamp błyskowych-światło dzienne, stąd te cyferki.

Tak na marginesie, gdzieś słyszałem że diody są wbrew pozorom bardzo trudne w ustawieniu barwy, bo mają wąskie spektrum świecenia..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: poniedziałek, 1 lip 2013, 23:35 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
PawełB napisał(a):
To już się nijak nie da ustawić poprawnie....zawsze będzie zgadywanka. Najlepiej oczywiście używać wszystkich identycznych źródeł światła

Tak, właściwie przy mieszanych źródłach światła zawsze jakiś kolor się wybija i jedynym rozwiązaniem byłoby zastosowanie filtrów, które sprowadzą jedną barwę światła w stronę tej drugiej. Najlepiej jednak korzystać z jednego rodzaju, ale to też nie zawsze jest wystarczające do oświetlenia.

Tylko, że Grzesiek teraz pyta o soft, nie o balans bieli :-) :D


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: poniedziałek, 1 lip 2013, 23:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwi 2007, 15:15
Posty: 1200
Lokalizacja: Warszawa
Specjalność: Rhopalocera
inne zainteresowania: Foto
he he, archeologia
lipiec to lipiec, ale nie ten rok :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 08:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Każdy komentarz do makrofotografii jest potrzebny i się przydaje.
Ale software to też istotna sprawa o czym przekonałem się korzystając w wielu pakietów. Bardzo dobre programy ma Nikon ale są przeznaczone tylko dla ich sprzętu i zabezpieczone kluczem... cóż, szukam dalej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 08:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 kwi 2005, 22:45
Posty: 1610
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
Grzegorz Banasiak napisał(a):
Każdy komentarz do makrofotografii jest potrzebny i się przydaje.
Ale software to też istotna sprawa o czym przekonałem się korzystając w wielu pakietów. Bardzo dobre programy ma Nikon ale są przeznaczone tylko dla ich sprzętu i zabezpieczone kluczem... cóż, szukam dalej.

Software najczęściej jest wiązany z konkretnym sprzętem optycznym i solidnie zabezpieczony. Są też dostępne programy „uniwersalne”, ale na ogół są płatne i dość drogie. Darmowych raczej nie znajdziesz.
Przyjrzyj się propozycjom z tej strony:
http://www.imt-digital.com/english/html/home.php


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 09:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Chodzi mi o wygodny program do pobierania zdjęć z kamery, gdzie mogę ustawić parametry. Ważne, żeby pobranie zdjęcia nie wymagało 20 kliknięć - bo przy robieniu "stosu" jest to bardzo dokuczliwe. Znalazłem wiele darmówek ale przetestowanie każdego z nich zajmuje długie godziny. Liczyłem, że ktoś napisze: używam programu x - jest ok ale to i tamto przeszkadza.

Dzięki za link. spróbuję coś pokombinować z tymi programami.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 10:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 kwi 2005, 22:45
Posty: 1610
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
Grzegorz, przecież jesteś informatykiem :wink:. Napisanie takiego programu nie powinno być zbyt trudne. Jeżeli chodzi Ci tylko o pobieranie zdjęć z kamery, spróbuj z programem Helicon Remote (http://www.heliconsoft.com/heliconsoft- ... on-remote/). Nie orientuję się, czy program ten obsługuje sterowniki Twain kamer mikroskopowych, ale zawsze można zwrócić się do autorów programu o uzupełnienie lub wtyczkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 10:30 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
Helicon Remote obsługuje tylko aparaty z trybem podglądu Live View
http://www.heliconsoft.com/heliconsoft- ... on-remote/

Lista kompatybilnych aparatów:
Canon:
6D, 5D Mk III, 1D X, 7D, 5D Mk II, 1D Mk IV, 1D Mk III, 1Ds Mk III, 40D, 50D, 60D, 650D/Rebel T4i/Kiss X6, 600D/Rebel T3i/Kiss X5, 1100D/Rebel T3, 1000D/Rebel XS, 550D/Rebel T2i/Kiss X4, 500D/Rebel T1i/Kiss X3, 450D/Rebel XSi/Kiss X2.

Nikon:
D600, D5200, D800/D800e, D4, D3, D3s, D3x, D7000, D5000, D5100, D700, D300/D300s, D90 (D3000, D3100 and D3200 are not supported).

Video recording:
Nikon D5100 / D5200 / D7000 / D800 / D600 / D4,
Canon 1d Mk IV / 5D Mk II / 5D Mk III / 6D / 7D / 60D / 500D / 550D / 1100D


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 10:44 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6432
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
Napisałem do twórców Helicona o potrzebie TWAIN-a do kamer w Helicon Remote. Napiszę, co odpiszą.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 10:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
M. Stachowiak napisał(a):
Grzegorz, przecież jesteś informatykiem :wink:. Napisanie takiego programu nie powinno być zbyt trudne. Jeżeli chodzi Ci tylko o pobieranie zdjęć z kamery, spróbuj z programem Helicon Remote (http://www.heliconsoft.com/heliconsoft- ... on-remote/). Nie orientuję się, czy program ten obsługuje sterowniki Twain kamer mikroskopowych, ale zawsze można zwrócić się do autorów programu o uzupełnienie lub wtyczkę.

Teraz informatyka - podobnie jak entomologia - wymaga wąskiej specjalizacji. W zakresie sterowników Twain jestem zielony. Potestuję jeszcze kilka programów, które ściągnąłem i zobaczymy co z tego wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kamera tubusowa a balans bieli
PostNapisane: wtorek, 2 lip 2013, 10:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3793
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Jacek Kurzawa napisał(a):
Napisałem do twórców Helicona o potrzebie TWAIN-a do kamer w Helicon Remote. Napiszę, co odpiszą.

Super. Oby... przychylnie zaopiniowali prośbę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group