Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest środa, 13 gru 2017, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: UTM od ręki :) lepidoptera.eu
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 08:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 sie 2004, 13:50
Posty: 3104
Lokalizacja: Łódź
Specjalność:
Krzysiek Jonko rozwijając swoją stroną stworzył szybkie i proste narzędzie do określania kwadratu UTM dla wybranej lokalizacji. Jest w Funkcjach na jego stronie http://www.lepidoptera.eu . Gorąco polecam, a Krzyśkowi gratuluję wykonania :)


http://www.lepidoptera.eu/records2/Map.php  


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 11:33 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 9 paź 2007, 21:25
Posty: 2445
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
Rzeczywiście, super przydatne narzędzie:) Pierwsze co mi się udało stwierdzić, to że podając w magisterce kwadrat UTM, pomyliłem się o jeden :? Niby to było prawie na granicy, ale jednak...Być może podobne problemy będą i tutaj (chodzi mi o zagranicę, tam gdzie nie ma naniesionej siatki). Na szczęście kalkulator działa i określiwszy wspólrzędne geograficzne da się ten drobny problem obejść :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 13:32 
Online

Dołączył(a): piątek, 24 wrz 2004, 20:59
Posty: 1129
Lokalizacja: Świecko
UTM: VT79
Specjalność:
No naprawdę super sprawa . Widze ze niektóre kwadraty miałem jednak źle opisane . dobra robota i podziękowania za swój czas poświęcony na to przedsięwzięcie dla pana Krzyśka .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 16:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 wrz 2005, 16:07
Posty: 383
Lokalizacja: Opole / Branice
Specjalność:
Umnie granica przechodzi przez srodek Branic. Teraz gdybym chciał byc dokładny to połowa etykiet do poprawy :D


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 17:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 kwi 2005, 22:45
Posty: 1610
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
robertryba_2005 napisał(a):
Umnie granica przechodzi przez srodek Branic. Teraz gdybym chciał byc dokładny to połowa etykiet do poprawy :D

To i tak masz dobrze! Spójrz, jak to jest z kwadratami UTM w przypadku Bydgoszczy...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 17:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 30 kwi 2007, 18:46
Posty: 131
Lokalizacja: płocczanin z Łodzi
Specjalność:
Dziękuję Ci Krzysztofie bardzo serdecznie! Takie narzędzie było nam wszystkim bardzo potrzebne!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 22:56 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 sie 2005, 13:29
Posty: 4995
Lokalizacja: Kaczyce
UTM: CA22
Specjalność:
Używanie tej funkcji jest dosyć proste, więc na pewno bedzie się cieszyć popularnością. Krzysiowi należą się słowa podzięki. Ja od dłuższego czasu używam prostego programu "ento utm", podanego kiedyś przez Sławka Kuczkowskiego. Do wyznaczenia kwadratu UTM wystarczy w nim podać współrzędne geograficzne (dł. i szer. geograficzną). Do określenia tych współrzędnych niekoniecznie potrzebny jest GPS (choć mając go, mamy sprawę rozwiązaną), wystarczy program Google Earth, bądź podobny. Na mapie tego programu wyszukujemy miejsce połowu, i program automatycznie podaje nam współrzędne geograficzne.
Ostatnio coraz częściej spotykam się na metryczkach z podawaniem bezpośrednio tych współrzędnych. Zaletą jest to, że miejsce połowu podane jest z dokładnością do kilku metrów (kwadraty UTM podają dokładność do 10 km). Wadą, że nie każdy kolekcjoner jest skłonny podać taką dokładność, by ewentualnie oszczędzić znane tylko sobie stanowisko rzadkiego gatunku przed "nadmiernym zainteresowaniem".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lis 2007, 23:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 sie 2004, 13:50
Posty: 3104
Lokalizacja: Łódź
Specjalność:
Nie potrzebny google, wystarczy swojski http://mapa.szukacz.pl/ z wyszukiwarką miejscowości!
Ale u Krzyśka jest szybciej i przyjemniej  :lol:


Sam piszę UTM na etykietkach od kilkunastu lat, a zagrożenie może występować chyba tylko w wypadku motyli dziennych ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lis 2007, 06:46 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 15 lis 2005, 13:52
Posty: 164
Lokalizacja: Kraków
Specjalność:
Huh no wielkie brawa dla Krzyska!!! :D  Jestem pełen podziwu!Super sprawa!Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lis 2007, 11:51 
Niezłe, niezłe....


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lis 2007, 19:15 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 sie 2005, 13:29
Posty: 4995
Lokalizacja: Kaczyce
UTM: CA22
Specjalność:
Cytuj:
wystarczy swojski http://mapa.szukacz.pl/
Może się Jacku nie zrozumieliśmy. Nie nie szukam w Google Earth miejsca połowu jako takiego, ale jego współrzędne geograficzne, potrzebne do określenia kodu UTM. Nie znalazłem takiej opcji na podanej przez Ciebie stronie.
Ja też na każdej metryczce z polskim okazem podaję kod UTM. W Polsce jest wiele miejscowości o identycznej nazwie, i brak kodu, bądź dokładniejszej lokalizacji może prowadzić do pomyłek. Zresztą podanie kodu, nawet dla motyla dziennego nie jest nadmiernym ułatwieniem. Dobrze trzeba by się nachodzić, by przeszukać kwadrat 10x10 km.
Myśląc o podawaniu współrzędnych geograficznych nie miałem na myśli Polski. Kiedyś wszedłem w posiadanie okazu motyla, którego złowiono w Brzuchowicach. Kilka miesięcy szukałem tej miejscowości na najdokładniejszych mapach - bez skutku. Dopiero gdy pojawił się internet, i Google sprawa się wyjaśniła. To niewielka miejscowość na Ukrainie, w bliskim sąsiedztwie Lwowa. Ma obecnie na mapach inną nazwę i stąd kłopot.
Są zresztą na świecie olbrzymie obszary (Tybet, Amazonia) gdzie jedynym poprawnym określeniem miejsca jest podanie współrzędnych geograficznych. I to jest przyszłość w podawaniu lokalizacji. Nam w Polsce pewnie jeszcze długo wystarczał będzie kod UTM.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lis 2007, 21:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 sie 2004, 13:50
Posty: 3104
Lokalizacja: Łódź
Specjalność:
Antku, w zasadzie się z tobą zgadzam  :D

Jak widać w załączniku, współrzędne są podawane po prawej stronie. Są osiągalne na wiele sposobów, ale zawsze są osiągalne.
Przyznaję, że na okazach spoza kraju nie podaję UTM, staram się w miarę dokładnie podać miejsce.
Sam zaczynałem szukanie miejscowości od kupienia kilku starych niemieckich atlasów, przydają się do dzisiaj w wyszukiwaniu nazw, których na dzisiejszych mapach już nie ma. Potem był drastyczny postęp! Zacząłem używać komputerowego atlasu świata Microsoftu, który miał wyszukiwarkę miejscowości o ogólnoświatowym zasięgu! No a potem przyszedł Internet i google i inne zabawki  :wink:
No a teraz mamy nową zabawkę od Krzyśka  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

W każdym razie uważam, że UTM na polskiej etykiecie to obowiązujący standard i to co najmniej od kilkunastu lat!


Załączniki:
mapa.jpg
mapa.jpg [ 84.14 KiB | Przeglądane 5428 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lis 2007, 22:58 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 sie 2005, 13:29
Posty: 4995
Lokalizacja: Kaczyce
UTM: CA22
Specjalność:
Masz Jacku rację z tymi współrzędnymi :D . Gdybym od razu zaczął szukanie tej funkcji od opcji "pomóż", nie miałbym problemu. Na błędach się człowiek uczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lis 2007, 09:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 13:36
Posty: 935
Lokalizacja: Warszawa
Specjalność:
miodzio - piwsko wielkie dla Krzycha


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lis 2007, 17:25 
Mozna to jakos sciagnac do off lina???
I uzytkowac poza siecia??/ Np na niezsieciowanym kompie??
pozdr


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lis 2007, 12:42 
Rewelka :-).
Ja tylko dodam, że to właściwie jest MGRS (Military Grid Reference System), a nie UTM. To znaczy MGRS jest mutacją  UTM, różni się tylko zapisem pozycji stosując dla wygody oznaczenia literowe (CA, DA itp) w odniesieniu do kwadratów 100x100km, podczas, gdy "czysty" UTM pokazuje w tym miejscu cyfry, jak na załączonym obrazku. Szczęśliwiec posiadający odpowiedni odbiornik GPS może sobie ustawić format pozycji MGRS i zobaczy to co poniżej.
W każdym razie wyrazy uznania dla Krzyśka :-)


Załączniki:
mgrs_vs_utm.gif
mgrs_vs_utm.gif [ 3.82 KiB | Przeglądane 4437 razy ]
Góra
  
 
 Tytuł: Mapy UTM
PostNapisane: wtorek, 4 gru 2007, 22:00 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwi 2004, 09:23
Posty: 253
Lokalizacja: Warszawa, Łódź
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Właśnie zrobiłem aktualizację strony - przy okazji poprawiając nieco system map UTM.
Zmieniłem algorytm - poprzedni opierał się na arkuszu Excell, który był/jest do pobrania na forum u Sławka Kuczkowskiego. Niestety muszę stwierdzić, że nie jest on doskonały.
Poprawiony algorytm jest dokładniejszy od poprzedniego, przy okazji rozszerzyłem możliwość zobaczenia siatki UTM dla całej Europy a nie tylko Polski jak było poprzednio.
Strzałki do poruszania się po mapie zastąpiłem dwuklikiem myszki - mam nadzieję, że teraz narządko to jest jeszcze lepsze.
Ktoś pytał o dostęp do map offline - to niestety nie jest możliwe. Mapy są pobierane wyłącznie online z serwera google - można jednak zrobić sobie zrzutki z ekranu ;-)


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 gru 2007, 22:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2006, 20:28
Posty: 3569
Lokalizacja: Podkarpacie
Specjalność:
Faktycznie, teraz  działa szybciej i sprawniej - poprzednio miałem wielokrotnie  problem z uzyskaniem właściwych danych - generalnie  8)  8)  8) - gratulacje!


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 gru 2007, 14:21 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 9 paź 2007, 21:25
Posty: 2445
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
Jarosław Bury napisał(a):
Faktycznie, teraz  działa szybciej i sprawniej


Nie wiem dlaczego, ale u mnie nie działa - pokazuje, że jest błąd na stronie i nie chce się załadować mapa UTM dla żadnego kraju  :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 gru 2007, 00:08 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 9 paź 2007, 21:25
Posty: 2445
Lokalizacja: Bydgoszcz
Specjalność:
Na komputerze w domu działa, na służbowym na uczelni nie działało. To chyba była kwestia jakichś ustawień przeglądarki albo czego innego - sprawdzę jutro jeszcze raz :)

Krzysiek Jonko napisał(a):
przy okazji rozszerzyłem możliwość zobaczenia siatki UTM dla całej Europy a nie tylko Polski jak było poprzednio.


Super, tego właśnie mi brakowało w poprzedniej wersji :) Teraz będzie łatwiej określić, czy stanowisko jest w danym kwadracie, czy może już w sąsiednim :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 gru 2007, 09:48 
cud, miód i orzeszki. Piękna rzecz.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 mar 2009, 10:42 
Offline

Dołączył(a): środa, 13 cze 2007, 13:04
Posty: 5
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Specjalność:
Witam,
Czy ma ktoś siatkę UTM w układzie 1992 zapisaną w pliku shp?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: UTM od ręki :) lepidoptera.eu
PostNapisane: czwartek, 8 sty 2015, 03:32 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 19:35
Posty: 6426
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
UTM: DC30
poziom: zaawansowany
Specjalność: Cerambycidae
inne zainteresowania: Muzyka, informatyka, makrofotografia.
Siatkę właśnie przygotowałem, jest gotowa: viewtopic.php?p=205832#p205832


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group