Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 05:25

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Excel a ArcGIS.
PostNapisane: poniedziałek, 11 lut 2013, 14:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 lut 2005, 01:39
Posty: 3407
Lokalizacja: Ławica
poziom: zaawansowany
Specjalność: Odonata, Aculeata
Ponieważ przyszłość nakaże mi korzystanie z ArcGISu, chciałbym zapytać o współpracę z Excelem. Wiem, że jest możliwa, natomiast nurtuje mnie jak taka tabela w Excelu powinna być przygotowana, względnie jakie powinna mieć pozycje (kolumny) obowiązkowe w standardowych badaniach entomologiczno-faunistycznych, może ich kolejność jest ważna? Mam np. bazę w Excelu na ponad 30 tyś rekordów (czasem ciężko pracuje przy sortowaniu) i chciałbym ją wykorzystać możliwie przy jak najmniejszym zaangażowaniu czasowym. A może inny program byłby lepszy (najlepiej też współpracujący z Excelem) np. Access?

Na razie tylko to mnie interesuje, ponieważ do ArcGISu będę miał dostęp dopiero za jakiś czas a bazę chciałbym przygotować już teraz, bo teraz mam czas. Wiem, że jest na forum kilka osób, które zręcznie śmigają w temacie i będę wdzięczny za informacje.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Excel a ArcGIS.
PostNapisane: poniedziałek, 11 lut 2013, 14:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Dane pomiędzy Excelem i Accessem można swobodnie wymieniać nie ma więc znaczenia w którym z nich przygotujesz dane. W różnych programach różnie wygląda "zaciąganie" danych. Zwykle odbywa się tzw. mapowanie danych gdzie Ty sam ustalasz które pole bazy danych (kolumna) ma być łączone odpowiednią kolumną w Excelu. Takie rozwiązanie pozwala na zwobodne kreowanie arkuszy Excela i łatwe powiązanie danych pomiędzy współpracującymi programami. Czasem jest tak, że programy wymagają określonego układu arkusza i "zaciągają" z niego dane jak leci. Być może w dokumentacji ArcGISu coś będzie do poczytania w tej kwestii. Kolumny w Excelu zawsze możesz poprzestawiać jakby była taka potrzeba.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Excel a ArcGIS.
PostNapisane: poniedziałek, 11 lut 2013, 15:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 lis 2004, 15:56
Posty: 298
Lokalizacja: Zamość
Specjalność:
Grzegorz Banasiak napisał(a):
Dane pomiędzy Excelem i Accessem można swobodnie wymieniać nie ma więc znaczenia w którym z nich przygotujesz dane.

Mogę z praktyki powiedzieć, że pliki xls i mdb gryzą się w zakresie kodowania znaków (po zaimportowaniu z xls do mdb można stracić polskie znaki). Jest też problem z utrzymaniem danych o szerokości kolumn i zaokrągleń a czasami z formatem tych danych (tekst/liczby).
W drugą strone z mdb do xls chyba nie ma to znaczenia, ale pliki wykonane w xls otwierane w mdb nie mają zachowanych pewnych danych - kodowanie znaków i parametrów kolumn.

Natomiast na temat standardów danych GIS w ochronie przyrody można je znaleźć tutaj:
http://www.kpnmab.pl/public/files/1648.pdf

Nie wszystko w tych standardach jest przyjazne, ale idea jest dobra.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Excel a ArcGIS.
PostNapisane: poniedziałek, 11 lut 2013, 20:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 kwi 2005, 20:42
Posty: 72
Lokalizacja: Warszawa
UTM: EC08
Specjalność:
Witam,
często się zdarza, że ArcGis nie chce wgrywać plików xls, jak i mdb. Dotyczy to zwłaszcza starszych wersji oprogramowania ArcGis (od wersji 10 nie powinno być z podłączeniem danych najmniejszych problemów). Jeżeli będą problemy to rozwiązań jest kilka. Najlepiej zapisać arkusze jako dbf. Można podłączyć dane da Accessa (ostatnio na forum była o tym mowa) tworząc tabelę. Można również skopiować dane z Excel do Accessa. Następnie dodajemy tabelę do ArcGis. Należy pamietać aby dane w Excelu zaczynały się od komórki A1. Pierwszy wiersz (Excel) będzie nazwami naszych kolumn (np. koordynaty, miejscowości, itp.). Jeżeli chcemy owe dane podłączyć już do istniejącej warstwicy mapy musimy zarówno w mapie, jak i w danych (tabela) posiadać wspólny mianownik (np. nazwa miejscowości, kod, itp.).

Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group