W miejscu tym odkryto pozostałości po wspólnocie Esseńczyków oraz dziesiątki tysięcy zwojów ze Starego Testamentu (brakuje jedynie świadectw tekstualnych dla Księgi Estery), apokryfów oraz pism esseńskich.
Izrael 2010 cz. II
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Izrael 2010 cz. II
W ostatnią sobotę byłem na wyprawie po zachodnim wybrzeżu Morza Martwego (którego niestety przenaczeniem jest zostać martwym, czyli zniknąć). Pierwszym miejscem było Qumran - mimo otaczającej pustyni było na czym oko zawiesić
Nie udało mi się jednak oznaczyć roślinności.
W miejscu tym odkryto pozostałości po wspólnocie Esseńczyków oraz dziesiątki tysięcy zwojów ze Starego Testamentu (brakuje jedynie świadectw tekstualnych dla Księgi Estery), apokryfów oraz pism esseńskich.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 19 października 2010, 23:50 - wt przez Tomasz Niedźwiedzki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Re: Izrael 2010 cz. II
Kolejnym przystankiem była Masada (hebr. twierdza), czyli rozległy płaskowyż na który prowadzi jedynie wąska ścieżka zwana ścieżką węża. Miejsce było zaludnione już w czasach Hasmonejskich, lecz do świetności je doprowadził Herod Wielki. Zostało zniszczone w oblężeniu podczas powstania ok. 74 roku - walki opisał Józef Flawiusz
- Załączniki
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Zatrzymaliśmy się także w En Gedi (hebr. źródło koziołka), które jest chyba jedyną oazą po tej stronie Morza Martwego. Związane jest z osobą króla Dawida, który wg. 1 Księgi Samuela miał się ukrywać w jednej z okolicznych grot.
Najbardziej charakterystyczne dla tego terenu zwierzęta są wspomniane w Księdze Psalmów (104,18):
"Wysokie góry dla kozic, a skały są kryjówką dla borsuków" (tłumaczenie może nie najlepsze;)
Najbardziej charakterystyczne dla tego terenu zwierzęta są wspomniane w Księdze Psalmów (104,18):
"Wysokie góry dla kozic, a skały są kryjówką dla borsuków" (tłumaczenie może nie najlepsze;)
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 19 października 2010, 23:59 - wt przez Tomasz Niedźwiedzki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Znalazłem tu też miny, z których kilka zebrałem, następnego dnia zaczęły się wylęgać motyle. Nie wiem czy prawidłowo oznaczyłem drzewo (Balanites aegyptiaca). Gatunku motyla tym bardziej nie podejmuję się oznaczać 
- Załączniki
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Dzięki Wiacek za pomoc
W ubiegły piątek wybrałem się do Gezer. Miejsce to było zamieszkałe już od 4 tysiąclecia pne ze względów strategicznych (widok na całą okolicę, widać stąd nawet Tel-Aviv). Najsłynniejsze znalezisko z tego miejsca to coś w rodzaju kalendarza rolniczego, najstarsze świadectwo pisanego języka hebrajskiego (X wiek pne), napisane zresztą w alfabecie starohebrajskim (paleo-Hebrew script).
W ubiegły piątek wybrałem się do Gezer. Miejsce to było zamieszkałe już od 4 tysiąclecia pne ze względów strategicznych (widok na całą okolicę, widać stąd nawet Tel-Aviv). Najsłynniejsze znalezisko z tego miejsca to coś w rodzaju kalendarza rolniczego, najstarsze świadectwo pisanego języka hebrajskiego (X wiek pne), napisane zresztą w alfabecie starohebrajskim (paleo-Hebrew script).
- Załączniki
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Tego samego dnia próbowałem zwiedzić Latrun, niestety klasztor który warto tam odwiedzić był już zamknięty (otwarty był za to sklep ze słynnymi serami i winami tu produkowanymi), zmuszony więc byłem pooglądać Muzeum uzbrojenia armii izraelskiej.
Do domu wróciłem na stopa bo zbliżał się już szabat (tego dnia o ile się nie mylę zaczynał się w Jerozolimie o 16.24) - autobusy jak i większość obywateli przestaje jeździć.
Do domu wróciłem na stopa bo zbliżał się już szabat (tego dnia o ile się nie mylę zaczynał się w Jerozolimie o 16.24) - autobusy jak i większość obywateli przestaje jeździć.
-
Tomasz Świderski
Tomku ciekawa relacja z niecierpliwością czekam na jej dalsze częsci
pozdrawiam.
pozdrawiam.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Dobrze wiedzieć że jest zainteresowanie
W niedzielę byłem w Megiddo i Bet She'arim, ale jeszcze nie uporządkowałem zdjęć.
Ciężko się z tym wyrobić jak są jeszcze inne obowiązki
Również pozdrawiam
W niedzielę byłem w Megiddo i Bet She'arim, ale jeszcze nie uporządkowałem zdjęć.
Ciężko się z tym wyrobić jak są jeszcze inne obowiązki
Również pozdrawiam
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 7 times
-
Jurek Szypuła
- Been thanked: 1 time
Komentarz: dziury zostawione wzdłuż drogi przez jakiegoś zwierzaka
28.JPG
To są lejki mrówkolwa
28.JPG
To są lejki mrówkolwa
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Jak duża była ta złotolitka na 11.? Jak masz inne ujęcia choćby kiepskie to wrzuć, najwyżej poprosi się potem o usunięcie jeśli nic nie wniosą.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Dzięki Marek za doping
Również dzięki dla Jurka - myślałem z początku że to jakiś chrząszcz, a droga była podziurawiona na odcinku przynajmniej kilkuset metrów, jak nie więcej.
Poniżej wrzucam zdjęcie złotolitki, ostatnie jaki się uchowało, choć słońce zaszło, światło było za mocne, dlatego doświetlanie lampą dało nieciekawy efekt. Jeśli chodzi o wielkość to około 10mm. Przy okazji: czy dobrze oznaczyłem ważki?
Również dzięki dla Jurka - myślałem z początku że to jakiś chrząszcz, a droga była podziurawiona na odcinku przynajmniej kilkuset metrów, jak nie więcej.
Poniżej wrzucam zdjęcie złotolitki, ostatnie jaki się uchowało, choć słońce zaszło, światło było za mocne, dlatego doświetlanie lampą dało nieciekawy efekt. Jeśli chodzi o wielkość to około 10mm. Przy okazji: czy dobrze oznaczyłem ważki?
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Faktycznie mają ciekawy sprzęt - po drugiej stronie granicy można pooglądać skutki użycia tego sprzętu, jak również to co z niego zostało, po ostatnich konfliktach w regionie...zmuszony więc byłem pooglądać Muzeum uzbrojenia armii izraelskiej
P.S. http://en.wikipedia.org/wiki/2006_Lebanon_War
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:02:15 08:07:05Image taken on:15 lutego 2004, 07:07 - ndzFocus length:13.5 mmShutter speed:1/90 SecF-number:f/4.1Camera-model:KODAK CX6330 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:02:15 08:10:04Image taken on:15 lutego 2004, 07:10 - ndzFocus length:16.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4.8Camera-model:KODAK CX6330 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:06:27 14:28:08Image taken on:27 czerwca 2004, 12:28 - ndzFocus length:6.3 mmShutter speed:1/750 SecF-number:f/5.6Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:07:30 12:21:41Image taken on:30 lipca 2004, 10:21 - ptFocus length:8.5 mmShutter speed:1/750 SecF-number:f/5.6Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:06:11 13:59:40Image taken on:11 czerwca 2004, 11:59 - ptFocus length:17.5 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/3.2Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
Brachytron nie prostowałTomasz Niedźwiedzki pisze:Przy okazji: czy dobrze oznaczyłem ważki?
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Zdjęcia - jak sądzę są z Libanu - dają pojęcie o tym co się działo. Do Libanu się jednak nie wybieram, gdyż nie wpuściliby mnie z powrotem do Izraela (jedyne na co mogę sobie pozwolić to Autonomia Palestyńska, Jordania i Egipt).
Okres w miarę normalnych stosunków między Libanem a Izraelem trwał b. krótko - gdy prezydentem Libanu był Bashir (niecały miesiąc).
Jakub - dzięki za potwierdzenie, jednak tym razem mi się udało
Okres w miarę normalnych stosunków między Libanem a Izraelem trwał b. krótko - gdy prezydentem Libanu był Bashir (niecały miesiąc).
Jakub - dzięki za potwierdzenie, jednak tym razem mi się udało
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Najprawdopodobniej to "tylko" "nasza" Chrysys iris.
[admin] Dalsza część wątku viewtopic.php?f=16&t=16065
[admin] Dalsza część wątku viewtopic.php?f=16&t=16065