Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest niedziela, 19 lis 2017, 17:14

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uruchomienie FORUM - 4.4.2007
PostNapisane: wtorek, 3 kwi 2007, 21:28 
Offline
Administrator

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 03:41
Posty: 1376
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Specjalność:
Witam,

Forum Entomologiczne przestało działać bodajże w październiku 2006 z kilku powodów jednocześnie. Należą się tu teraz wszystkim Forumowiczom słowa wyjaśnienia.

W listopadzie Forum zostało kilka razy z rzędu zhackowane. Wykasowane Bazy unieruchamiały Forum na kilka dni. Na to nałożyła się równoczesna kilkudniowa awaria serwera (praktycznie zniknął z sieci). Serwer został zmieniony Forum przeniesione. Na domiar złego nałożyła mi się przeprowadzka i zostałem pozbawiony sieci, sprawy osobiste również nie pozwalały zajmować się Forum. W styczniu i lutym przebywałem w Anglii, niestety nieszczęśliwie się złożyło, że tam również pojawiły się problemy z dostępem do sieci (złośliwość losu). Dopiero po powrocie w marcu mogłem zająć się tym, chociaż nadal pozbawiony jestem dostępu do sieci (chwilowo mam przez tel. komórkowy).

Sprawa była jeszcze nieco bardziej złożona – po przeniesieniu baz na inny serwer (w Polsce) nie zadziałało kodowanie polskich znaków i forum istniało, co prawda w grudniu 2006 ukryte w sieci, ale bez polskich znaków. Z problemem tym uporał się szybko nasz kolega Krzysztof Jonko, za co Mu w tym miejscu chciałbym złożyć gorące podziękowanie.

Teraz sytaucja wygląda dobrze – serwer jest pewny i bardzo szybki, co widać w szybkości działania Forum. Kopie bezpieczeństwa Forum robione będą codziennie. Kilku moderatorów będzie czuwało nad poprawnością wpisywania postów i działaniem poszczególnych działów (proszę chętnych o zgłoszenia na jk@entomo.pl).


Z entomologicznymi pozdrowieniami,
Jacek Kurzawa


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwi 2007, 13:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 maja 2004, 11:14
Posty: 11468
Lokalizacja: Kutno
UTM: CC88
Specjalność:
Witaj, Jacku :) Jak miło widzieć Forum znów "na chodzie" :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwi 2007, 13:57 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 15 lis 2005, 13:52
Posty: 164
Lokalizacja: Kraków
Specjalność:
Naprawdę super że forum znowu jest reaktywowane! :) hehe Forum-Reaktywacja! Brawo i dzięki wielkie Jackowi się należą...a hackerom mówimy nie!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Błąd?
PostNapisane: środa, 4 kwi 2007, 17:59 
Offline

Dołączył(a): sobota, 1 paź 2005, 14:55
Posty: 12
Specjalność:
Cześć,
po pierwsze bardzo się cieszę, że forum wreszcie działa  :D  :D  :D
Ale po drugie, chyba jest jakiś błąd. Kiedy proboje zapisać post, pokazuje mi się coś takiego:
Obrazek
Post się niby zapisał, ale coś takiego raczej nie powinno wyskakiwać...
Pozdrowienia dla Entomologów
Gosia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwi 2007, 21:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 25 mar 2004, 15:15
Posty: 782
Lokalizacja: Nowa Sól/Poznań
UTM: WT43
Specjalność:
:D  :D  :D  nno w końcu działa ...najlepsze forum Entomologiczne w Polsce  :mrgreen: ..pozdrawiam wszystkich ..Damian


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwi 2007, 16:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 sie 2005, 13:29
Posty: 4988
Lokalizacja: Kaczyce
UTM: CA22
Specjalność:
Mam pytanie do AD.
Jacku, czy planujesz przywrócić do wglądu pozostałe tematy i posty ( znakomita większość z lat 2005-2006 nie istnieje), czy też zaginęły bezpowrotnie w zawierusze serwerowo-hakerskiej?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwi 2007, 18:08 
Offline
Administrator

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 03:41
Posty: 1376
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Specjalność:
Dobre pytanie. Odpowiem szczerze - backupoy niby są, ale teraz trzeba dojsc czego brakuje, no i bedzie problem, bo poprzednio byly nowe podfora z nowymi numerami (np to ma nr 15) i czesc postow nalezy do nieistniejacych forow. Ponadto co gorsza, numery tematow i postow zaginionych pokrywaja sie z numerami tematow i postow napisanymi po nich i dodanie archiwalnych postow byloby dosc karolomne (trzebaby je przenumerowac na numery jeszcze nieistniejace. rozwiazan moze byc kilka. Przydaloby sie odgrzebac i ustalic czego nie ma i najwazniejsze tematy wrzucic recznie, to jest do zrobienia. Natomiast wszystkiego "z automatu" nie da sie odtworzyc. Z drugiej strony duza czesc to aktualne dyskusje ktorych nie ma potrzeby odtwarzac, bo na pytania padly odpowiedzi.
Prosze o wskazanie (podeslanie) zagubionych ciekawych i wiecznie aktualnych watkow - postaram sie je powrzucac zachowujac autorow postow.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: Błąd?
PostNapisane: piątek, 6 kwi 2007, 18:12 
Offline
Administrator

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 03:41
Posty: 1376
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Specjalność:
Kaczka napisał(a):
...chyba jest jakiś błąd. Kiedy probuje zapisać post, pokazuje mi się coś takiego:

Gosia

Dzieki.
To bylo spowodowane wlaczonym wyszukiwaniem ktore obecnie nie dziala. Funkcje na razie wylaczylem, komunikatu powinno juz nie byc. A wyszukiwanie w niedlugim czasie moze uda mi sie wlaczyc.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwi 2007, 18:34 
Offline

Dołączył(a): sobota, 1 paź 2005, 14:55
Posty: 12
Specjalność:
Ok, dzięki za odpowiedź :)

Komunikatu faktycznie nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Dostrajanie Forum
PostNapisane: sobota, 7 kwi 2007, 01:53 
Offline
Administrator

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 03:41
Posty: 1376
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Specjalność:
Cytuj:
To bylo spowodowane wlaczonym wyszukiwaniem ktore obecnie nie dziala. Funkcje na razie wylaczylem, komunikatu powinno juz nie byc. A wyszukiwanie w niedlugim czasie moze uda mi sie wlaczyc.


Funkcja Szukanie  została juz uruchomiona.
Można z powodzeniem przeszukiwać Forum >> http://www.entomo.pl/forum/search.php

Wczoraj nie dzialala opcja "Dodaj załacznik" do postu. Już działa. Za utrudnienia przepraszam (Jarek B. miał kłopoty :-))


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwi 2007, 19:40 
Przede wszystkim witam po długiej przerwie :D  :D  :D
Ciesze się niezmiernie, że nareszcie zreanimowałeś forum :-)
Ale oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wyszperał czegoś, czym mógłbym pozawracać głowę  :mrgreen:
A mianowicie odnośnie postów z lat 2005-2006, które rzeczywiście niby są, ale i nie ma ich, ot takie koty Schrodingera  :wink:
Szukałem pewnych postów, których wyszukiwarka nie znalazła - bezskutecznie. Postanowiłem przejrzeć je ręcznie wywołując wszystkie moje posty i tu objawiło się to dziwne zachowanie: niby znalazło 308 moich postów (czyli sporo, bo około 3/4 wszystkich sprzed awarii), ale odczytać można było tylko około 20 postów z pierwszej strony wyników wyszukiwania - po kliknięciu na pozostałe strony wyników wyszukiwania okazywały sięone puste - żadnych postów. Wyszukane posty prezentowane na pierwszej stronie to losowy wybór (około 5%) postów z całego okresu działalności na forum.
I w razie czego się usprawiedliwię na koniec - to miała być tylko wskazówka, odnośnie tego co dziwnie działa, a nie wyrażenie pretensji  :oops:
A tymczasem życze wszystkim zielonej szynki i smacznej rzeżuchy... a może odwrotnie...  :wink:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 kwi 2007, 23:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 sie 2005, 19:56
Posty: 241
Lokalizacja: Gdynia
Specjalność:
Super, że jest forum!

wrzuciłem kilka moich wakacyjnych fot do oznaczenia, ale zauważyłem następujące błędy:
z 9 miniaturek dwie nie odpowiadają moim zdjęciom!!!!

brak możliwości edytowania własnych postów...

Pozdrawiam
Szymon


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 kwi 2007, 23:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 sie 2005, 19:56
Posty: 241
Lokalizacja: Gdynia
Specjalność:
i jeszcze:

czasem wątek (ale też w "znajdź wszystkie moje posty") pokazuje że są dwie strony wpisów, a drugiej strony nie ma... brak postów...

i chyba czas różni się o godzinę od aktualnie polskiego.

pozdrawiam z nadzieją, że będzie ok. a wskazywanie błędów pomoże w tym :)
Szymon


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwi 2007, 14:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwi 2004, 06:42
Posty: 919
Specjalność:
:lol: witamy po przerwie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Dziwne
PostNapisane: czwartek, 19 kwi 2007, 14:56 
Offline

Dołączył(a): sobota, 1 paź 2005, 14:55
Posty: 12
Specjalność:
Kiedy dzisiaj włączylam gg, przyszło do mnie powiadomienie:
Cytuj:
"Forum Entomologiczne (Owady)"

W twoim temacie: "jeszcze jeden Curculionidae..." użytkownik: baiwo napisał odpowiedź
                               Żeby zobaczyć temat kliknij: http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?p=25612#25612

Zdziwiłam się troche, bo nie pisalam nic w tym temacie. Po wejściu na forum i otworzeniu listy nieprzeczytanych postów, pokazało mi się coś takiego...[załącznik]
Nie pisalam nic w tym temacie, więc nie wiem, czym to jest spowodowane.
To jakis  błąd, czy tylko chwilowo forum 'coś nie wyszło'?
Pozdrawiam


Załączniki:
listapostow.JPG
listapostow.JPG [ 91.42 KiB | Przeglądane 479 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwi 2007, 21:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 lut 2004, 07:15
Posty: 1395
Lokalizacja: Poznań
Specjalność:
Do Administratora

Jacku, nie wiem czy to tylko na moim komputerze ale jak się wchodzi w dział użytkownicy i ogląda profile to zdjęcia które kiedyś niektórzy poumieszczali w profilach znikneły zamiast tego są małe białe kwadraciki z krzyżykiem.
Czy w związku z tym iż wtedy pał serwer to te zdjęcia wśiąkły, zgineły i trzebaby sobie je umiescić w profilu na nowo, czy są jakoś do odzyskania? Czy może tylko mój komóter ich nie widzi.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwi 2007, 23:14 
Offline

Dołączył(a): piątek, 24 wrz 2004, 20:59
Posty: 1126
Lokalizacja: Świecko
UTM: VT79
Specjalność:
A ja mam takie pytanie czy to tylko u mnie wtedy gdy chcę się zalogować wyskakuje że jest źle i trzeba spróbować jeszcze raz mimo że za pierwszym razem nic nie wpisuje ? Potem już jest ok ale za pierwszym razem jak tak zawsze .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwi 2007, 08:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 mar 2005, 00:14
Posty: 584
Lokalizacja: Warszawa
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
inne zainteresowania: W chwilach wolnych od pracy buduję bombę neutronową. Szukam paru części...
Też zauważyłem część tych błędów.
- mimo wpisania poprawnych danych jestem często informowany o błędzie i nie logowany
- Znaczek "uczestniczenia" w wątkach pojawia mi się tam gdzie nic nie pisałem
- czasem, gdy dyskusja jest wielostronnicowa, kiedy klikam w ostatnią stronę wyświetla mi komunikat "o nieistnieniu" takich tematów. Kiedy klikam poprzednią kończy się ona na ostatniej wypowiedzi. Problem zauważyłem praktycznie tylko wtedy, gdy jestem wylogowany.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwi 2007, 08:46 
Offline
Administrator

Dołączył(a): środa, 4 lut 2004, 03:41
Posty: 1376
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Specjalność:
To Forum teraz i mam nadzieje chwilowo, tak dziala. Zostało poskładane z róznych tabel (z róznych kopii) i są takie skutki, że w pewnych tabelach zostaly informacje o postach, ktorych juz nie ma. Uzytkownicy tez zostali (co niektorzy) przenumerowani, co skutkuje np informacjami o nieprzeczytanych postach (jak u Kaczki).

Co do avatarow to najlepiej sobie je uaktualnic - sa one nazywane dlugimi i skomplikowanymi nazwami i nie ma mozliwosci podmiany innym avatarem, natomiast moglo sie zdarzyc, ze komus zginal avatar, ale tego juz nie jestem w stanie skontrolowac sam.

Mam cicha nadzieję ze to z czasem samo ustapi, a tak czy inaczej do forum dobiore się na dobre po 10 maja, po odzyskaniu pelnego dostepu do sieci. Na chwilę obecną te anomalia muszę (musimy) ścierpieć a za utrudnienia wszystkich najmocniej przepraszam,

Jacek


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwi 2007, 10:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 lut 2004, 07:15
Posty: 1395
Lokalizacja: Poznań
Specjalność:
.ad. napisał(a):
Co do avatarow to najlepiej sobie je uaktualnic - sa one nazywane dlugimi i skomplikowanymi nazwami i nie ma mozliwosci podmiany innym avatarem, natomiast moglo sie zdarzyc, ze komus zginal avatar, ale tego juz nie jestem w stanie skontrolowac sam.


Chodziło mi bardziej o te obrazki co są w profilach na samym dole, przynajmniej były, już sobie w kazdym razie wstawiłem ponownie. Dzięki za odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group